Nõuandeid kõrbenud toidu ja untsuläinud magustoidu parendamiseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lasid riisil või hautisel potipõhja kõrbeda? Pirukatainas jäi liiga vedelaks? Järgmiste nippide abil saad olukorda parandada.

Köögiäparduste parandamise ABC, vahendab ajakiri Naised.

Kui toit läks kõrbema

Tõsta anum pliidilt ja aseta rohkesse külma vette, et edasine kõrbemine peatuks. Mõne aja pärast kalluta nõust välja nii palju toitu kui võimalik. Pane päästetud toit teise nõusse, lisa veidi vedelikku ja jäta kuumutamist. Kui roas on kõrbenud maitse selgesti tunda, kata anum 30 minutiks niiske käterätikuga. Aseta toidu peale mõned viilud lauasaia ja kata anum kümneks minutiks kaanega. Lisa toidule hapukoort või rõõska koort. Veelgi paremini peidavad maitseid ja lõhnu tomatipüree, tšillikaste, sinep, kõik tugevamaitselised üridid ja maitseained, sibul ja küüslauk.

KÕRBENUD HAUTIS. Tõsta see osa hautisest, mis veel poti külge kõrbenud pole, kohe puulusikaga teise potti. Vajadusel lisa veidi vett ja mõned sibulad – need võtavad toidult kõrbenud maitse ära.

KÕRBENUD RIIS. Keera pliidil kuumus kinni ja pane potti riisi peale leivakannikas. Oota viis minutit – leib peaks kogu kõrbemaitse endasse imama.

KÕRBENUD SAIAD VÕI PIRUKAD. Eemalda kõrbenud kohad kõige tavalisema köögiriiviga või lõika need lihtsalt ära. Probleemsed kohad kata glasuuri või vahukoorega. Kui kooki jäi järele vähe, lõika või pudenda see tükkideks ning tee koogist kihiline magusroog.

KÕRBENUD AHJUPRAAD. Prae puhul ei jää muud võimalust kui kõrbenud osa piisavalt sügavalt ära lõigata, pind õliga üle pintseldada ja jätkata kuumtöötlemist.

Kui magustoit läks untsu

KOOR EI LÄHE VAHTU. Jälgi, et koor ja nõu oleksid külmad. Kui see ei aita, lisa koore hulka mõni tilk sidrunimahla.

RÕÕSK KOOR ON OTSAS. Lisa hapukoorele näpuotsatäite kaupa söögisoodat, kuni saavutad soovitud magususe. Poole liitri hapukoore kohta kulub teelusikatäis soodat. Sooda lisamine aitab varjata ka hapuks mineva koore maitset.

KÜPSISED ON LIIGA KÕVAD. Pane küpsised kilekotti või plastmassnõusse ja lisa sinna ka õunaviil, mille niiskus aitab küpsiseid pehmemaks muuta.

MESI ON SUHKRUSTUNUD. Mee vedelaks muutmiseks kuumuta meepurki kuumas vees või mikrolaineahjus kõrgel temperatuuril 60-90 sekundit iga klaasitäie kohta.

ŽELATIINIGA MAGUSTOIT EI TARRETU. Aseta see jäävanni ehk suurde jääkuubikuid täis kaussi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles