Avastatud ja avastamata rannad Tallinnas

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvitajad Stroomi rannas
Suvitajad Stroomi rannas Foto: Margus Kruut

Piret Tali tegi ajakirjas Pulss ülevaate Tallinna randadest. Ta kirjutab, et kuigi Harku järverand on, nagu on, siis Pirita, Stroomi/Pelgurand, Kakumäe ja Pikakari on avastamist väärt.

Regatiaega jäänud Pirita

Pirita teel liigub rohkelt kergliiklejaid, kuid kahekilomeetrisele liivarannale ongi parem rattaga liikuda. Kunagi olid seal menukad rannakõrtsid, kuid nüüd nutab koht ajakohastamise järele. Linnaosavalitsus loodab Piritast veel Tallinna esindusranna luua. Täna on seal olemas konteiner-WCd, kus on ka imikute mähkimislauad; mänguväljakud ja fitness-seadmed; invatee ja puitplatvorm; rannapingid ja viis jalgrattahoidjat.

Urbaniseeruv Kakumäe

Kakumäe randa on hea minna nii rattaga kui autoga, sest rattateed on korras ning parkimine tasuta. Soine rannaala on umbkaudu 12 hektari suurune, kuid poolekilomeetrine supluskoht on märgistatud poidega. Surfamine on seal välistatud ja lemmikloomad keelatud. Olemas on rannavalve, pingid, riietuskabiinid, moodulvetsud, dušš, mänguväljakud, pallimänguväljakud, terviserada ja kioskid.

Harku rand

Tualetid, prügikastid, rannavalve ja teated vee kvaliteedi kohta on küll olemas, kuid õhtuti ujub siiski prügi veepiirini. Paraku ei ole suplusvee kvaliteet stabiilne ja aeg-ajalt esineb ka lühiajalist reostust, mille mõjutajaks on eutrofeerunud järv ise.

Aastaringne Stroomi rand

Stroomi rannas elu käib ja hoolimata kehvemast mainest võitleb seegi rand Pirita kõrval sinilipu saamise nimel. Praegu pole seda kummalgi rannal. Rannaala parandamisesse on palju investeeritud ja rahvast on seal rohkesti. Stromkal saab mängida pallimänge ning eriti palju on seal mänguväljakuid. Ka on seal terviserada ning lõkkekohad. WCd, müügipunktid ja dušš on veel tulevikumuusika.

Pikakari

Merevesi on Pikakaris selge, puhas ja sügav. Ranna arengusuunad sõltuvad piirkonna arengust, kuid juba on olemas mänguväljakud, kergliiklustee, parkla ja valve. Lisaks saab seal kevadeti rändlinde vaadelda.

Kalarand

Vanalinnast on Kalaranda kõige lihtsam minna. Tühermaa on praegu hoonestamata ja ujuma ei soovita seal minna, kuid päevitada ja laevu vaadata saab siiski.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles