Spordijookide ja -jalatsite kasulikkust ei suudeta tõestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased ei leidnud vigastuste ennetamisel mingit vahet tavalistel ja spetsiaalsetel spordijalatsitel.
Teadlased ei leidnud vigastuste ennetamisel mingit vahet tavalistel ja spetsiaalsetel spordijalatsitel. Foto: SCANPIX

Uurijad imestavad, kuidas sportlastele suunatud spetsiaalsete jalatsite, jookide ja lisandite kasulikkust ei ole kuidagi võimalik tõestada.

Oxfordi ülikooli uurijate sõnul põhinevad spordijalatsite, -jookide ja –lisandite reklaamid, mille tarbimisel peaksid nii amatöör- kui ka tippsportlased suutma rohkem treenida ja paremaid tulemusi saavutama, tavaliselt vigastel või üldse olematutel tõenditel, vahendas The Guardian.

Kasutades reklaamlauseid nagu «enneta janu» ja veendes spordientusiaste enne sportimist vee asemel spordijooke tarbima, on loodud ülemaailmne tööstus, mis uuringufirma Mintel järgi on aastaks 2016 väärt 1,6 miljardit dollarit.

Oxfordi teadlased ei leidnud usutavaid tõendeid, et mingit tüüpi spordijalatsid aitaksid vähendada vigastuste riski. Üks teinegi suur Ameerikas hiljuti läbiviidud uuring ei leidnud vigastuste riskis mingit vahet tavaliste botaste ja spetsiaalsete spordijalatsite vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles