Viis müüti kiirtoidust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindlasti oled kuulnud, et kiirtoit ehk friikartulid, kartulikrõpsud ja burgerid tekitavad sõltuvust. Kiirtoidust liigub ringi palju müüte. Toome sinuni viis kiirtoidu müüti.

Müüte kiirtoidust, vahendab Lifestyle.t-online.de.

Müüt 1: kiirtoit tekitab sõltuvust

Paljud usuvad, et kiirtoit sisaldab isutekitajaid, mis tekitavad sõltuvust. See ei ole tõsi. Kuid nendel, kes söövad regulaarselt kiirtoitu, on oht langeda sarnasesse sõltuvusse nagu alkoholi, sigarettide või ravimite tarvitamisel. Kiirtoit vallandab ajju pärast söömist meeldiva heaolutunde. Kuna süsivesikud ja suhkrud imenduvad kiiresti verre, on see tunne vaid hetkeline. Mida rohkem kiirtoitu süüa, seda rohkem ihkab aju samasugust õnnetunnet. See tekitabki sagedamini nõudluse kiirtoidu järele.

Müüt 2: friikartulid sisaldavad vähkitekitavaid aineid

Teadlased on leidnud kartulikrõpsudes ja friikartulites akrüülamiidi, mis on liigitatud kantserogeensete ainete kategooriasse. Kuid kartulikrõpsud on siis kantserogeensed, kui need on praetud liiga kuuma rasvaga. Tervishoiuasutused soovitavad kartuliribasid mitte üle 160 kraadi küpsetada. Mida tumedamad on friikartulid, seda rohkem akrüülamiidi need sisaldavad.

Müüt 3: kiirtoit tekitab vistrikke

Vistrikke põhjustavad hormonaalsed kõikumised. Komedoonid on akne esimene staadium. Komedoonid tekivad siis, kui nahk toodab liiga palju rasu, see ei ole seotud kiirtoidu tarbimisega. Vistrike teke sõltub ka inimese organismist, kuidas ta midagi talub.

Müüt 4: MacFish ei sisalda kala

Ka see on lihtsalt jama. See müüt pärineb väljamõeldud loost: üks naine tahtis kaevata kiirtoiduketti, kuna ta sai kalamürgistuse. Kiirtoidurestoran suutis aga naise ümber veenda, et see pole võimalik, kuna burger kala ei sisaldanud. See jutt levis väga kiiresti. Fakt on aga see, et MacFish sisaldab kala.

Müüt 5: burgerid on kõige kaloririkkamad

Tegelikult on see vaid müüt. Friikartulites, vorstis ja pitsas on rohkem kaloreid kui burgeris.
Vorstikesed ja friikartulid sisaldavad keskmiselt 300 kalorit ühe portsjoni kohta, pitsa sisaldab keskmiselt 244 kalorit ühe portsjoni kohta ja 224 kaloriga on burger kolmandal kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles