Kas naine peab valima karjääri ja abielu vahel?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas naistel, kes on ülikooli lõpetanud ja eduka karjääri teinud, on keerulisem omale kaaslast leida?

Perekonnateaduse professori Stephanie Coontzi sõnul ei vasta see tõele. «See võis nii olla minevikus, kuid enam mitte. Naistele, kes otsivad rahuldavat suhet ja majanduslikku kindlust tulevikuks, pole olnud paremat aega haritud olemise või hariduse omandamise jaoks kui praegu,» ütles Coontz The New Yorki Timesi artiklis. Varemalt pidid naised valima hariduse ja abikaasa vahel, kuid enam ei tarvitse naistel sellist valikut teha, vahendab Forbes.

Tänapäeval tunnistavad ka üheksakümnendates olevad abielupaarid, et praegu on naistel võimalus omandada haridus ning abielluda armastuse, mitte majandusliku olukorra tõttu. Aastaid, isegi sajandeid tagasi sõltus enamiku naiste ellujäämine ainult meestest, sest naistel puudus ligipääs ülikooliharidusele ja karjäärile.

Kui 19. sajandil juhtus, et naine omandas ülikoolikraadi, siis vähenesid oluliselt tema šansid abikaasat leida. Coontz ütles oma artiklis, et 1950. aastatel oli olukord selline, et üks kolmandik 55-59-aastastest ülikooli lõpetanud naistest polnud abiellunud võrreldes kõigest 7 protsendiga nende naiste seas, kes polnud ülikoolis käinud.

Tänapäeval on tõekspidamised naiste, hariduse ja karjääri suhtes muutunud. Naistel on suurem võimalus teha rahuldust pakkuvat karjääri ja elada täisväärtuslikumat elu kui nende vanaemadel oli, sest nüüd on naistel ligipääs haridusele ning nad ei sõltu ellujäämiseks kellestki teisest.

«Muidugi võivad mõned mehed end ikka ohustatuna tunda mõne naise saavutuste pärast. Kuid selliste meeste eemalepeletamine võib olla hea asi,» ütles Coontz.

Mida tasuks naistel siinkohal kõrva taha panna? Keskenduge ennekõike haridusele ja enese kehtestamisele oma valitud karjäärirajal. Abikaasat valides ärge leppige esimesega, kes ette juhtub, vaid mõelge hoolikalt, milliseid omadusi mehes näha tahate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles