Kümme põhjust, miks su selg valutab

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seljavalu on kõige levinum põhjus, miks inimesed haiguslehel viibivad. Põhiliselt kaebavad inimesed tuikava valu või kipitustunde üle seljas. Aga kust need kaebused tulevad?

Kümme põhjust, miks sul selg valutab, vahendab Bild.de.

1. Sa jooksed liiga vähe.

Kui naised käivad päevas jalgsi keskmisel 400 meetrit, siis mehed kõigest 250 meetrit. Sellise passiivse elustiili tõttu saad peagi tunda selja-ja liigesevalu. Seega, mida rohkem liigud, seda parem.

2. Sul on stress.

Pingelise töö tõttu tõmbad sa pea õlgade vahele. Stress tekitab pinge kaelas, tekkivad pea-ja seljavalud. Jälgi oma ajagraafikut, jäta aega sportimiseks ja perega koos olemiseks. Räägi oma muredest lähedastega.

3. Seljavalu tuleb vanadusega.

Mida vanem inimene, seda sagedamini kaebab ta seljavalu üle - see kehtib 60-aastaste puhul. Sageli on valud seotud liigeste kulumisega, ummistunud selgroolüli, ärritunud kõõluste või pinges lihaste pärast. Siinkohal aitab teraapia, mis muudab lihased tugevamaks.

4. Süüdi on geenid.

Geneetilist kella me muuta ei saa. Kuid lihaste tugevdamine läbi treeningu aitab liigestel stabiliseerida.

5. Sa oled rase.

Raseduse ajal kurdavad naised tihti seljavalu üle. Kui seljavalu kiirgab puusadesse, tuharatesse või jalgadesse peaksid oma vaagna liigeseid kontrollida laskma ja terapeudiga konsulteerima.

6. Sul on rutiin.

Inimesed, kes kasutavad päevast päeva käepidet või spetsiaalset tuge, tunnevad õla-, kaela-ja seljavalu. Lihased muutuvad vähese liikumise tõttu nõrgaks ning seetõttu tekkib vigastuste oht. Seljavalude vältimiseks on vaja regulaarset füüsilist koormust.

7. Sa oled varemgi seljavalude käes vaevelnud.

Need, kes on juba varem seljavalude käes vaevelnud, saavad seda suure tõenäosusega tunda ka tulevikus. Lase oma selga aeg ajalt arstil kontrollida. Pea meeles – võimlemine tugevdab alaselga!

8. Sinu lihased on nõrgad.

See, kas sinu lihased on nõrgad või tugevad, ei sõltu vanusest, vaid sinu elustiilist. Niisiis püüa leida endale sobiv spordiala ja tee regulaarselt trenni.

9. Sinu arst võib olla tundetu.

Arsti kommentaar nagu «su selg näeb välja nagu 80-aastasel» hirmutab patsienti ja röövib temalt viimasegi lootuse. Kui sa tunned, et selline pealiskaudne diagnoos sind ei rahulda, nõua põhjalikumat uuringut.

10. Sa oled veoautojuht.

Veoautojuhtide sõidud on pikad ja pingelised. Sageli piinlevad nad alaseljavalude käes. Kindlasti peaksid autojuhid lihaste tugevdamiseks spordiga tegelema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles