Arst: Kalevi suhkruvaba šokolaadi reklaamtekst on eksitav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi suhkruvaba šokolaad Waba.
Kalevi suhkruvaba šokolaad Waba. Foto: www.kalev.ee.

Kalev reklaamib oma suhkruvabu šokolaade Waba diabeetikutele ja muidu suhkrust loobuda soovijatele, kuid arstide sõnul tõstab seal kasutatav magusaine diabeetikutel veresuhkru taset ligilähedaselt suhkruga.

Waba šokolaadides kasutatakse magusainena maltitooli, mis kuulub polüoolide sekka. Endokrinoloog dr Natalja Liivak kirjutab lastediabeet.ee leheküljel, et seda ainet ei ole soovitatav diabeetikul suhkru asendamiseks kasutada, kuna see sisaldab kaloreid ja süsivesikuid ning kui seda kasutada suures koguses, võib see põhjustada kõhuvalu ja -lahtisust.

Ka Tallinna lastehaigla endokrinoloogi Ülle Einbergi sõnul ei ole ilus selliste magusainetega tooteid diabeetikutele soovitada. «Enne kui hakatakse reklaami tegema, võiks tegelikult ikka spetsialistidega läbi rääkida. Ma olen pigem nõus tegema reklaami sellele, et diabeetikud tarbiksid väikses koguses naturaalset ja tumedat šokolaadi,» selgitas Einberg.

Einberg ei soovita vähemalt esimest tüüpi diabeediga lastel neid magusainetega tooteid tarbida, sest neil on erinevaid kõrvalmõjusid, millest levinuim on kõhulahtisus. Pigem võiksid lapsed tema sõnul süüa natuke mett, moosi või tavalist šokolaadi. «Diabeetikute maiustusi peaks sööma võib-olla siis, kui ei suudeta oma magusatarbimist ohjeldada, kuid ka neid võib süüa vaid 20-30 grammi korraga, muidu hakkab ikkagi veresuhkur tõusma,» rääkis Einberg.

Kalevi kommunikatsioonijuht Ruth Roht ütles, et Waba šokolaadid ei ole suunatud ainult diabeetikutele, vaid ka näiteks kehakaaluga hädas olevatele inimestele.

«Kuna Kalevis ei tööta toitumisteadlasi ega –spetsialiste, panime info Kalev Waba šokolaade tutvustava teksti jaoks kokku konsulteerides ühe enimtunnustatud toitumisteadlase Mai Maseriga ning kasutades TAI veebilehel toitumine.ee olevat infot, mis põhineb riiklikel toitumissoovitustel,» rääkis Roht.

Sealt selguski Rohti sõnul, et muuhulgas kasutatakse suhkruasendajat maltitool diabeetikutele ette nähtud dieettoodetes, kuna organism omastab seda ainet aeglaselt ja selle muutumine glükoosiks toimub rakkudes järk-järgult. «Maltitooliga dieettooteid leiab Eesti kaubandusest mitmeid, samuti mujal maailmas. Kalev Waba šokolaade toodetakse Belgias ning nende analooge müüakse erinevates riikides,» ütles Roht.

Samas tunnistab Roht, et kuna nende reklaamtekst on olnud mitmeti mõistetav, siis nad vabandavad, vaatavad teksti sisu kriitiliselt üle ning muudavad edaspidi sõnastuse selgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles