Silmad ei valeta kunagi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõde või vale? Tõenäoliselt peaksid sa valetaja silmade järgi ära tundma. Briti teadlased analüüsisid teooriat ja jõudsid huvitava tulemuseni.

Hoolikas jälgija võib valetaja silmi jälgides ta paljastada, vahendab Focus.de. Sellise tulemuseni jõudsid Briti teadlased.

«Paljud inimesed usuvad, et teatud silmaliigutuste järgi saab kindlaks teha, kas inimene valetab, seda õpetatakse isegi kommunikatsiooni valdkonna inimestele koolitustel,» ütles Edinburghi ülikooli teadlane Caroline Watt.

«Meie uuringud kinnitavad seda, et sellisest lähenemisest on aeg loobuda,» märkis Watt.

Eksperimendis testisid teadlased 32 paremakäelist inimest.

Teooria järgi peaksid need inimesed vaatama valetamisel paremale. Isikutel paluti mõnes konkreetses asjas valetada, samal ajal kui teised tõtt rääkisid.

Video analüüsist selgus, et vana teooria ei pea paika, paremakäelised valetajad ei vaadanud valetamise ajal lihtsalt paremale.

Kasutades neurolingvistilist programmeerimist selgus, et valetajad olid inimesed, kes vaatasid valetamise ajal paremale ülemisse nurka, tõde rääkisid inimesed, kes vaatasid vasakule ülemisse nurka.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles