Mida lapsed suvel sööma ei peaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna koolivaheaeg on käes, võib end natuke lõdvemaks lasta ja lubada lastele maiuseid, mida kooliajal võib-olla rohkem keelatakse. Kuid teatud toitudega tuleks piiri pidada.

Dieediekspert Melinda Johnson ütleb: «Lapsed kalduvad suvel olema vähem aktiivse eluviisiga, sest neil on rohkem vaba aega. Võib juhtuda, et lastel tuleb suvel ette rohkem näksimist, sest päevad on vabama graafikuga ja neil on vabam voli köögis midagi hamba alla pista.»

Kui lapsed jooksevad õues ringi, mängivad aias või kiiguvad pargis, toimub kõik see sooja temperatuuri juures ja nad higistavad rohkem, kirjutab Woman's Day. Eksperdid selgitavad, et laste kesknärvisüsteem pole veel täiesti välja arenenud, seetõttu on laste vedelikukaotus suurem. Seega on oluline jälgida, mida lapsed suvel söövad. Milliste toiduainetega ei tohiks üle pingutada?

Hot dog
Hot dog on naatriumi täis, seetõttu väheneb laste organismis veetase ning suureneb janu. Lisaks on hot dogi viinerites küllastunud rasva, mis põhjustab südamehaigusi ka lastel. Veel üks tõsine põhjus, miks lastele hot doge ei peaks ostma: ühe uuringu kohaselt on lastel, kes söövad kuus üle 12 hot dogi, suurem tõenäosus haigestuda leukeemiasse.

Spordijoogid
Võid ju arvata, et need energiat andvad jahutajad on täpselt see, mida lastel õues joostes vaja võib olla, kuid tegelikult sisaldavad need suures koguses suhkrut, mis tekitab ülekaalulisust. Iga lisakogus suhkrut päevas suurendab lapse riski ülekaalulisusele ligi 60 protsenti.

Mahlapulgad
Täpselt nagu spordijoogid, on ka nendes tühjad kilokalorid, mis põhjustavad kaalutõusu. Ja kuigi need võivad tunduda värskendavad, on need tegelikult täis suhkrut või kõrge fruktoosi sisaldusega maisisiirupit, kunstlikke värv- ja maitseaineid.

Jäätis
Olenevalt jäätisetootjast sisaldab üks pall vaniljejäätist enam kui 400 kilokalorit ja 40 grammi suhkrut. See on suur kogus tillukeste kehade jaoks, kui nad pole suvel nii aktiivsed kui kooli ajal. Selles võib sisalduda ka kuni 16 grammi küllastunud rasva, mis on suureks probleemiks, sest see võib röövida lastelt energia, mida nad suvel õues möllamiseks vajavad.

Kartulikrõpsud
Kõik see naatrium tekitab vedelikupuudust ja võib panna lapsi janu kustutama suhkruste jookidega. Lisaks on krõpsudes palju rasva.

Küpsised
Need võivad ju olla vihmase päeva vahepalad, kuid lisaks sellele, et need sisaldavad rasva ja suhkrut, on nendega väga lihtne märkamatult üle pingutada, kui lapsed mängivad arvutimänge või vaatavad televiisorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles