Viis etiketiviga, mida me märkamatult teeme

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks tuleks kutsetele alati vastata? Miks ei tohiks telefoni helistaja teadmata kõlari peale panna? Kas tuttavaid restorani kutsudes on viisakas eeldada, et nad maksavad ise oma arve?

Yahoo! Shine edastab etiketivigu, mida pidevalt tehakse.

Viga #1: sa ei tutvusta oma sõbrannat Merilini oma tuttavale Kadrile, sest sa ei mäleta Kadri nime.
Miks see viga on? Käitud mõlema poole suhtes ebaviisakalt, kui jätad nad üksteisele tutvustamata.
Mida teha? Ära karda tunnistada, et oled nime unustanud, seda juhtub kõigiga. Parem on aus olla, kui teeselda, et need inimesed ei peagi üksteisega tutvuma. Kui mäletad näiteks mõnd vestlust, mis sul Kadriga on olnud, ütle nii: «Ma mäletan küll, kui me rääkisime sinu õppimisest Hispaanias... aga su nimi ei taha mulle meenuda, äkki aitad?» Kui kardad, et võid tuttavat niiviisi solvata, pöördu oma sõbranna poole: «Merilin, ma ei mäleta selle naise nime, kes meie suunas tuleb. Äkki tutvustad end ise?»

Viga #2: sind kutsutakse peole, aga sa ei vasta kutsele.
Miks see viga on? Kutsele vastamata jätmisega võid kutsujat solvata. Lisaks on tal keeruline peo jaoks täpset plaani teha, kui ta ei tea palju inimesi tulla plaanib.
Mida teha? Vasta alati kutsetele. Kui sa kohe vastata ei oska, anna kutsujale teada, mis sind takistab.

Viga #3: vastad õhtusöögikutsele: «Tuleme hea meelega! Muide, mina olen dieedil ja Peeter on taimetoitlane.»
Miks see viga on? Sa oled kõigest külaline. Sa ju ei hakkaks kutsujale soovitusi jagama selle kohta, mida tema kanda võiks, seega ära arva, et võid menüü osas vastuväiteid esitada.
Mida teha? Ära edasta oma menüü eelistusi, kui pole just tegemist tõsiste usuliste vastuoludega või kui sul on mõni allergia. Kui oled juba õhtusöögil, võid teatud roogadest keelduda või jätta need oma taldrikule järgi. Kardad nälga jääda? Söö midagi enne õhtusöögile minekut.

Viga #4: kutsud tuttavaid restorani su abikaasa sünnipäeva tähistama ja eeldad, et nad maksavad oma toidu eest ise.
Miks see viga on? Kui õhtusöök on sinu pereliikme auks, peetakse sind automaatselt selle korraldajaks, mis tähendab seda, et sina tasud arve (mõtle sellele nii: kui mehe sünnipäev toimuks kodus, siis sa ju ei küsiks külalistelt raha?)
Mida teha? Anna külalistele selgelt teada, millised on su kavatsused. Järgmine kutse viitab sellele, et maksad ise arve: «Korraldan Taneli auks õhtusöögi restoranis. Kas saate meiega ühineda?» Kui sa ei ole võimeline paljudele välja tegema, ära palu külalistel maksta, vaid kutsu vähem inimesi, vali odavam restoran või korralda pidu omas kodus.

Viga #5: paned oma telefoni kõlari peale, ilma helistajale seda ütlemata.
Miks see viga on? Helistaja võib usaldada sulle midagi isiklikku või on tal kuulmisega probleeme, sel juhul võib sinu taustal olev müra teda häirida.
Mida teha? Ütle talle otse, et tahad telefoni kõlari peale panna. Enamik inimesi pole selle vastu, kuid kui tajud tema hääles kahtlust, selgita oma põhjust – näiteks on sinuga koos keegi, kes peaks ka seda vestlust kuulma või tahad, et su käed oleks rääkimise ajal vabad. Kui helistaja on siis ka kahtlev, austa tema soove.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles