Kuidas eesnimi su elu võib mõjutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesnimed mõjutavad inimestevahelisi suhted, ütleb Berliinis Humboldti ülikoolis tegutsev psühholoog Jochen Gebauer. Toome sinuni valiku teaduslikke teadmisi.


Edu võimalused: Saksamaa teadlased usuvad, et eesnimel on mõjujõud, vahendab Focus.de.

Suhtlusportaalides eelistab 102 protsenti naistest näiteks pigem Alexanderi nimelist kui Kevinit. Saksamaal assotsieerub Alexanderiga haridus, Keviniga sotsiaalne prestiiž.

Päritolu: Saksamaal valivad lapsevanemad sageli esimese eesnime ühiskonnaklassi järgi.

Haritud keskklass eelistab klassikalisi variante – nimed, mis mängivad rolli religioonis, ajaloos, kirjanduses või oma sugupuus.

Vähekindlustatud pered valivad nimed telesaadete põhjal, sageli panevad lapsevanemad lapsele nime oma lemmikfilmikangelase järgi.

Õpetaja: uuringud näitavad, et õpetajad ei suuda vabaneda stereotüüpsetest nimedest. Näiteks nimega Charlotte seostub nende jaoks rohkem positiivseid omadusi kui Chantaliga.

Tutvumine: teadlased on kindlaks teinud, et esimesel kohtumisel mängivad välimus ja hääl olulist rolli, kuid samuti eesnimi.

Esimese informatsioonina saame tavaliselt teada inimese eesnime. Populaarseid eesnimesid tajutakse tavaliselt positiivselt. Kiiresti ei võeta omaks inimesi kahtlasena tunduvate eesnimedega nagu Pepsi-Carola või Laperla.

Trendid: 60ndatel välja antud nimederaamatus soovitati järgmist: ära pane oma lapsele nimeks Elke – sa ju tahad ikkagi, et kogu lasteaed aktsepteeriks su last. Sellel, kes 40 aastat tagasi Fredericaks ristiti, ei olnud kerge, kuid tänapäeval peetakse seda šikiks nimeks.

Ebatavaline nimi võib muuta lapse elu raskeks või vastupidi olla teerajajaks – selle valiku teevad lapsevanemad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles