Kahvliahvi Kokakool: toiduga tuleb mängida!

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaisa Kaer

Festivali Schilling raames aset leidnud lastele ja peredele suunatud Kahvliahvi Kokakool julgustas toidu valmistamisse suhtuma häbitu rõõmu ja loomingulisusega.

Kokakooli suure valge laua taga said kokku isukad ja vähese isuga, vähem ja rohkem toidu suhtes kapriissed lapsed, aga ka nende pereliikmed – kokku ligi 100 osalejat. Õpetajate-inspireerijate rollis astusid üles näiteks toidublogi Nami-Nami perenaine Pille Petersoo, Põhjaka Mõisa restorani kokk Märt Metsallik ning sisearhitekt ja festivali Schilling korraldaja Hannes Praks.

«Kokakoolis õpiti tegema lihtsaid ja maitsvaid toite, kuid kombati ka fantaasiapiire,» ütleb ürituse eestvedaja Merle Liivak. «Esiteks said lapsed ise valida, milliseid koostisosi nad oma pastasalatisse või keefirisuppi lisavad, teiseks aga mängisime vormiga ja valmisid vaimustavad toidutaiesed!»

Näiteks sessioonil «Võileivaloomaaed» tekkisid piparkoogivormide, munalõikuri, riivi ja teiste abivahendite abil vaimukad päris ja fantaasialoomi kujutavad võileivad.

Hannes Praksi juhendatud toidudisaini-töötoa «Kilingi-Nõmme kosmodroom» käigus loodi söödavatest komponentidest ühiselt installatsioon, kuhu kuulusid kosmoselaev, radarid, kütusemahutid, kosmoselaeva starti vaatama tulnud turistide ja kosmodroomi teenindava personali bussid, paar robotit ja üks tulnukas.

«Toidu tegemisse tuleb suhtuda loominguliselt, et roogade vastu ei tekiks pseudoaustust, mistõttu paljud ei julgegi nuga ja lõikelauda enda ette tõsta,» ütleb Hannes Praks. «Kui inimesel on lubatud toiduga katsetada ja mängida juba väiksest peale, ei teki tal söögi suhtes barjääri – julged ja oskad süüa teha ning teed seda rõõmuga.»

Kahvliahvi Kokakooli Facebooki-lehel on 16. juulini käimas pildiaktsioon, kuhu oodatakse lapsega koos kokkamise või ühiselt loodud roogade pilte. Kõigi osalejate vahel läheb loosi gurmeepoe et cetera 100-eurone kinkekaart. Rohkem infot www.facebook.com/kahvliahvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles