Kuidas lastega seksist rääkida?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida lapsele vastata, kui ta küsib, kuidas ta emme kõhtu sai? Või kuidas üldse selgitada seksi olulisust?

Kõige parem on lastega seksist rääkida loomulikult ja ausalt, kirjutab YourTango. Laste ettevalmistamine seksiks on hea moodus neile ausalt seletada, kuidas asjad käivad. Toome teieni kolm nõuannet, mida selle tähtsa vestluse pidamisel meeles pidada.

1. Ole eeskujuks

Enne rääkima asumist pea meeles, et oled lapsele kõige suuremat mõju avaldanud eeskujuks olemisega. Peredes, kus vanemad on armastavas ja intiimses suhtes, koguvad lapsed endasse aktsepteerimist ja austavat käitumist seksi suhtes. Aga keeruline on lapsele intiimsusest rääkida, kui ema kasvatab teda üksinda ning tal pole juba aastaid ühtki püsivat partnerit olnud. On raske lapsele selgitada monogaamia olulisust, kui üksikvanema partnerid pidevalt vahetuvad.

2. Oma väärtushinnangute selgitamine

On kasulik jagada lapsega oma isiklikke mõtteid ja tõekspidamisi seoses seksiga. Küsi endalt, mida seks sinu jaoks tähendab. Kas see tähendab ainult uue elu loomist? Paari koos hoidmist? Rõõmu pakkumist? Pingelangust? Raha teenimist või teenete osutamist? Seksimiseks on piisavalt motivaatoreid. Aga millist neist põhjustest tahad oma lapsega jagada?

3. Ole aus

Seksist rääkimine võib alguse saada juba varajases eas, kui lapsed hakkavad küsima selle kohta, kust beebid tulevad. Parim vastus on lihtne ja aus. Sõnastus peaks olema lapsele eakohane. Vastus, mille lapselt saad, võib varieeruda. Liigselt seletamine ja lapsele pika loengu pidamine võib rikkuda usaldava suhte, mille oled lapsega loonud.

Kui lood avatud keskkonna tundlikel teemadel rääkimiseks, võib aastate jooksul üha targemaid mõtteid ja kahtlusi pinnale kerkida. Veendu, et laps küsiks nende kohta sinult, mitte kelleltki teiselt, kelle põhimõtted võivad sinu omadega vastuolus olla.

Sinu vastused peegeldavad sinu väärtushinnanguid. Kas kiidad heaks abielueelse seksi? Kas oled nõus seksiga, kui puudub armastus? Millised kriteeriumid kehtivad lapsele seoses seksimisega?

Lapsele tuleks rääkida ka turvalisest seksist. Millised on su enda seiskohad sellega seoses? Võimalik, et su lapsel on juba omad põhimõtted välja kujunenud, mis ei pruugi sinu omadega kattuda. Teismelisega suheldes peaksid jääma austavaks, see annab märku, et vaidluse korral suudad rahulikuks jääda ega hakka oma vanemlikke põhimõtteid talle peale suruma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles