Mille poolest erinevad burlesk ja striptiis?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dita von Teese esinemas.
Dita von Teese esinemas. Foto: Scanpix Sweden

Burlesk on tänapäeval ilmselt laiemat tuntust kogunud tänu Dita von Teese’ile, kes selle vana esinemisvormi jälle populaarseks on muutnud. Aga mis on burlesk ja mille poolest see erineb striptiisist?

Burlesk seisneb õrritamises. Selles on peidus nali, teadlik silmapilgutus. See ülistab naise loomulikku figuuri. See on teatraalne etendus, siivutu, kuid kena, pöördeline ja nipsakas, kirjutab The Independent.

Põhimõtteliselt on see kõike muud kui striptiis. Või vähemalt seda meile räägitakse.

Ametlik defitsioon selle erutava kunstivormi kohta on: teatraalne meelelahutus, mis hõlmab sketše, laule ja tavaliselt striptiisi. Ilmselt vastas see 1920ndate Ameerikas ka tõele, kui burleski esinejad olid mängulised, koomilised ja kohati isegi grotesksed kujud.

1990ndatel burlesk taaselustus. Kahjuks kattus selle teine tulemine mõnevõrra postfeministliku mõtteviisiga, mis võrdustas rindade paljastamise võimu käest andmisega.

Kuigi burlesk ja striptiis on erinevad, näevad paljud vaatajad nende erinevust ainult burleskis esinevates vanaaegsetes soengutes ja kaetud nibudes võrreldes striptiisiga, kus reeglina esineb rohkem kehapaljastust.

Õnneks leidub ka esinejaid, kes on üritanud jääda burleski kelmikate juurte juurde. Selles peitub vaieldamatu oskuse element ja lisaks viitab burlesk sellele, et naised lõbutsevad ning on oma kehakumeruste üle uhked. Tihti on ka publikus peamiselt naised.

Seega võib öelda, et kuigi ka striptiis võib olla väga kunstiliselt esitatud, on burlesk läbimõeldum ja kunstipärasem esinemisvorm, mille eesmärgiks on õrritada ja silmailu pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles