Kuidas ülemuse teadmata salaja tööd otsida?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsinguid tuleb vahel korraldada salaja.
Tööotsinguid tuleb vahel korraldada salaja. Foto: SCANPIX

Uue töökoha otsimine olemasoleva kõrvalt on paras peavalu, eriti praegusel sotsiaalmeedia ajastul, kui privaatsust on vähe. Te ei taha halvendada oma praegust olukorda töökohal, kuid samas tahate leida järgmise suure võimaluse. Kuidas asju kavalalt ajada?

Tööturul võib olukord olla nukker, kuid see ei tähenda, et te peaksite tundma end praeguses töökohas kinni aheldatuna. Kui töökohas levivad jutud peatsest töötajate vallandamisest või praegune töökoht on lihtsalt ammendundu, on täiesti mõistlik uue töö järgi ringi vaadata, kirjutab HBR.

Priscilla Claman, Bostonis asuva personaliotsingufirma president ütleb, et tööturg on tegelikult aktiivsem kui inimesed arvavad.  «Mõne inimese jaoks on töö otsimine tõeliselt kohutav ettevõtmine, kuid ma tean küllalt inimesi, kes vabatahtlikult lahkuvad töö ja leiavadki uue.» Muidugi, töökoha otsimine samal ajal kui kuskil juba töötad, on keeruline. Kui mõistlikult toimetades on võimalik edasi liikuda ka sildu põletamata. Siin on mõned põhimõtted, mida tasuks järgida:

Kodutöö

Tööotsingute algus olgu analüüs selle kohta, mida hästi oskate ja mida tahaksite teha. Tehke endale selgeks, millist tööd järgmisena otsite ja siis vaadake ringi tööturul. Kas seal otsitakse teie profiiliga inimesi? Kas teil on õige kvalifikatsioon? Pole üldse paha küsida nõu asjatundjate käest - kas ihaldatud valdkonnas tegutsevalt sõpradelt või personalikonsultantidelt.

Firmasisene liikumine kui esimene valik

Kui olete kindlaks teinud oma soovid, siis alustage ringi vaatamist omaenda praeguses töökohas. Sageli unustavad inimesed selle võimaluse ja alustavad kohe esimese asjana mujalt otsimist. Samas võib-olla leidub firmasisene lahendus nagu töö ümber korraldamine, liikumine teise osakonda või projektimeeskonda. Alles siis, kui olete veendunud, et firma sees midagi sobivat ei leidu, alustage otsinguid väljaspool praegust töökohta.

Kui vähegi võimalik, hoia tööotsing saladuses

Paljud inimesed otsivad vargsi tööd. Võib olla, et teie suhe ülemusega pole eriti soe, pelgate töökaaslaste suhtumist ja häbisse jäämist, kui uut positsiooni kohe ei leia. Neil juhtudel polegi vaja kellegil teie praegusest töökohast teada, et otsite uut tööd. Samas, siis on ka selge, et ei saa kasutada sotsiaalmeediat ega töökoha e-maili aadressi oma otsingutel.

Vali, kellele uudiseid jagad

Kui teil on mõni töökaaslane, keda usaldate, võiks siiski kaaluda uudiste jagamist. Selline avalikustamine võib anda tööotsingutele hoopis suuremat hoogu ja aidata sõlmida kontakte. Info teie kohta võib nii jõuda õigete inimesteni. Muidugi ei pea kohe ütlema otse, et otsite tööd, pigem jätta mulje, et olete alati uutele võimalustele avatud.

Millal rääkida asjast ülemusele

Mitte ühelegi ülemusele ei meeldi avastada, et keegi tema alluvusest otsib uut tööd. Ülemusele peaks asjast rääkima siis, kui olete endas piisavalt kindel, sest siin on mõned riskid: ta võib näiteks takistada minemast teil intervjuule või anda teile viletsad soovitused. Teades, et lahkute, võib ta hakata kohtlema teid teisiti.

Samas ütlevad personalispetsialistid, et ka avameelne vestlus ülemusega võib asjale kasuks tulla. Ta võib aidata leida võimalusi väljaspool organisatsiooni ning tööotsingute avalikustamine võib hõlbustada kogu protsessi.

Käige intervjuudel oma vabal ajal

Enamik tööandjad tahab teha tööintervjuusid tavapärasel tööajal. Ärge hiilige kontorist minema intervjuule väljamõeldud kohtumise ettekäändel. Sobitage tööintervjuud oma päevaplaani nii, et te ei peaks praegusele tööandjale valetama. Kui ülemus jälgib teie igat sammu, kasutage oma puhkust või vaba aega. Kui ülemus on kahtlustav, põhjendage ärakäimisi isiklike kohustustega.

Soovitused

Kui teie praegune juht ei tea teie tööotsingutest, siis ilmselgelt ei saa te teda panna endale soovitajaks. Küll aga võib soovitajaks sellisel juhul olla mõni eelmine tööandja või usaldusväärne kolleeg praegusest firmast.


Tööandja hoiab kinni

Mõned tööandjad võivad üritada teid kinni hoida, kui teatate oma lahkumisest. Nad pakuvad suuremat palka ja soodustusi veenmaks teid mitte töölt lahkuma. Sellesse tuleks suhtuda pigem ettevaatlikult, sest väga sageli on pakkumised ebamäärased või lõppevad isegi vastuvõtmisel ikkagi töötaja peatse lahkumise või vallandamisega.


Lahkumistähtajad

Claman märgib, et üldiselt on hea tava anda oma lahkumisest teada kaks nädalat varem. Kuid mõnedel tippjuhtidel või olulistes projektidest osalejatel on vaja teatada pikema tähtajaga. Tähtaja pikkuse määrab vastutuse ulatus, kui teie positsioon on üsna madal, saate lahkuda kiiremini.

Ükskõik kui halvad on asjad praeguses töökohas, ei ole mõistlik minna uksi paugutades. Nii kahjustate vaid oma renomeed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles