Pimesoole eemaldamine ei vähenda naistel viljakust

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul ei pea naised, kellel on pimesool eemaldatud, muretsema viljakuse pärast.

Ajakirja Fertility and Sterility poolt läbi viidud uuring lükkas ümber väite, et lihtne pimesoole eemaldamise operatsioon vähendab naise võimalusi rasestuda, vahendab Daily Mail.

Dundee ülikooli teadlased uurisid 76 000 naist, kellel oli pimesool eemaldatud ja avastasid, et 39 protsenti naistest rasestusid esmakordselt kümne aasta jooksul pärast operatsiooni.

Naiste seas, kes polnud seda operatsiooni teha lasknud, oli rasestumisprotsent 28. Erinevus viljakuses püsis ka pärast seda, kui arvesse oli võetud naiste vanust, rasestumisvastaste vahendite kasutust, eelnevate haiglasolekute arvu ja teisi mõjutegureid.

Uuringu läbiviija ja kirurg Sami Shimi ütles: «Me ei väida, et naised peaksid laskma pimesoole eemaldada, et suurendada rasestumisvõimalust. Kuid tulemused tõestasid, et pimesoole lõikusel käinud naised ei pea muretsema viljakuse pärast. Hirm, et pimesoole eemaldamisel viljakus langeb, on alusetu.»

Varasemad uuringud on leidnud, et pimesoole eemaldamisest tekkiv kirurgiline trauma tulemusel võib armkude kleepuda munajuhadesse, mis takistab munaraku liikumist emakasse.

Pimesool on kotike, mis kinnitub suure seedekulgla esimesele osale. Kaasaegse inimese puhul pole leitud pimesoole funktsiooni, kuid arvatakse, et see aitas meie esivanematel seedida kõvemaid aineid, näiteks puukoort.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles