Mis paneb mehi abielluma?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuuskümmend aastat tagasi oli abiellumine auasi – mehe rolliks oli naisele turvatunnet ja kindlat kodu pakkuda. Mis on aga tänapäeval enim levinud põhjus, miks mehed naise kätt paluvad?

1950ndatel oli abikaasaks saamine meeste jaoks nagu habeme kasvatamine: kerge tülikus, mis tõestas, et oled täiskasvanuks saanud. Ühtlasi peeti seda sel ajal parimaks kingituseks, mida naisele teha sai, kirjutab Psychology Today.

Mehed nägid end justkui päästjaid, sest väidetavalt polnud üksik naine võimeline minema üksinda kinno või restorani, rääkimata auto juhtimisest.

Järgnevatel aastakümnetel õpetati poistele, et abielluda tuleks selle naisega, kes mehe käte vahel magab, et anda oma elule mõte ja oma rollile väärtust. Naine defineeris end läbi mehe.

Miks aga mehed tänapäeval abielluvad? Üllatuslikult kehtivad veel nii mõnedki vanad põhjused. Aga lisaks vanadele väärtustele võib tänapäeval ka keskealise börsimaakleri suust kuulda lauset, mida aastakümneid tagasi ütles vaid keskkoolist väljakukkuv noormees: «Abiellusime, sest naine jäi rasedaks».

Huvitav on see, et kuigi need mehed on erinevas eas, võivad mõlema peast läbi käia samad küsimused: «Kas oleksime abiellunud ka siis, kui naine poleks rase? Kuidas ma tean, et naine ei teinud seda meelega? Kas ta kasutab mind ainult lapse saamiseks?»

Kui tegemist on rasedusega, võivad mehed end tihti kõrvalejäetuna tunda, sest naised on saanud järjest enam kontrolli sel teemal. Paljud mehed tunnistavad, et abiellusid, sest ei näinud muud alternatiivi. Ja sellisel juhul neid võibki jääda kummitama kerge ebausk naise «planeerimata» raseduse suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles