Edukate inimeste igapäevased valikud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa ei taha hakata 75-aastaselt kurvastama kõige selle üle, mis sul elu jooksul tegemata on jäänud, hakka kohe tegutsema ja ole valmis vahel ka ebaõnnestuma. Vähemalt oled sa siis andnud endale võimaluse ja soovi korral saad ka uuesti proovida.

Marcandangel.com toob välja 12 valikut, mida edukad inimesed teevad iga päev.

1. Nad ei loobu sellest, millesse nad usuvad. Kui J. K. Rowling oleks alla andnud, kui nii mõnigi kirjastaja oli talle ära öelnud, ei oleks meil Harry Potterit. Kui Howard Schultz oleks alla andnud, kui pangad olid talle vähemalt 200 korda ära öelnud, ei oleks meil Starbucksi. Üks on kindel: kui loobud oma unistustest liiga vara, jääd sa ilma võimalusest näha neid tõeks saamas.

2. Nad töötavad ja veedavad aega koos õigete inimestega. Õigete inimestega veedetud päev on alati hästi veedetud päev. Ka kõige tavalisemaid ideid ja projekte saab vahel väga erilisel moel ellu viia, kui teha seda õigete inimestega.

3. Nad keskenduvad olevikule. Täna on uus päev. Ära lase minevikul olevikku ja tulevikku segada. Pole tähtsust, mida sa tegid või kus sa olid enne – tähtis on see, kus sa oled ja mida sa teed praegu. Ära kunagi anna alla, ära kunagi unusta oma väärtushinnanguid ega unistusi. Nii kaua, kui tunned valu, oled sa ikka veel elus. Nii kaua, kui teed vigu, oled ikka veel inimene. Ning nii kaua, kuni sa ei jäta jonni, on sul ikka veel lootust.

4. Neil on positiivsed hoiakud. Vaid sina ise saad oma elu muuta, mitte keegi teine ei saa seda sinu eest teha. Õnneseisund tuleb seestpoolt ning sa saavutad selle siis, kui teed rahu minevikuga ja vaatad lootusrikkalt tulevikku. Igal hommikul, kui avad silmad, ütle kolm korda «aitäh!». Ning püüa anda endast parim, et kasutada alanud päeva võimalikult hästi.

5. Nad taluvad valu. Ehk on sul midagi, mida sa kardad öelda, või keegi, keda sa kardad armastada, või mingi koht, kuhu sa kardad minna? Võib-olla teeb see haiget. Võib-olla teeb see haiget, kuna see loeb ja kuna see avardab sinu silmapiiri. Kuid pea meeles, et valu ei ole alati halb – vahel on see vaid samm isikliku arengu suunas.

6. Nad ignoreerivad kohtumõistjaid. Kui teine inimene pole üle elanud kõike seda sama, mis sinagi, pole tal mitte mingisugust õigust sinu üle kohut mõista. Kui ta ei ole näinud sügavale sinu südamesse ega tea sinu tahtejõudu, pole tal mingit õigust öelda, mida sa suudad või ei suuda saavutada. Igaühel meist on oma lugu ja oma teekond. Igaühel meist on talle ainuomased anded. Ning mitte kellegi teise arvamus sinust pole tegelikult tähtis.

7. Nad elavad armastuses. Iga meie mõtte, sõna või teo aluseks on hirm armastuse ees. Hirm on aga negatiivne energia, mis takistab, peidab, kahjustab. Armastuse energia aga avardab, avab, jagab, ravib. Millise valiku teed sina?

8. Nad tunnistavad täielikku vastutust oma praeguse olukorra ees. Järgmised viis aastat võivad olla sinu elu parimad viis aastat... või siis lihtsalt järgmised viis aastat. Otsus on sinu. Parim osa sinu elust algab sel päeval, kui langetad otsuse, et sinu elu on sinu enda elu, kus pole kedagi teist, kelle peale loota või keda süüdistada. See nõuab julgust ja tugevust, kuid pead tunnistama, et elu on imeline teekond ning vaid sina ise oled vastutav selle teekonna kvaliteedi eest.

9. Nad tegutsevad ja istutavad õigeid seemneid. Palju toredaid asju on võimalik teha vaid ühe päevaga, kui sa ei jäta kõike alati homseks. Tegutse ja istuta õige seeme, sest tulevikus sõltub sellest, mis saaki sa korjad.

10. Nad ei raiska end mõttetule rabelemisele. Elus on kaks asja, millele sa ei tohiks oma aega raisata: asjad, mis ei loe, ja inimesed, kelle jaoks sina ei loe. Vahel sunnib elu sind valima, kas sa kaotad enda või kaotad midagi või kellegi teise. Sõltumata olukorrast, ära kaota ennast. Jää endale kindlaks ja liigu edasi.

11. Nad hindavad seda, mis neil on. Vahel inimesed viskavad ära mõne hea asja näiliselt parema pärast, et avastada hiljem, et see vana hea oli tegelikult hoopis parem. Hinda seda, mis sul on.

12. Nad muudavad maailma paremaks. Nii mõnigi rikas inimene on tegelikult väga vaene, kui vaadata sügavale tema hinge sisse. Võitja pole see, kel on surres kõige rohkem asju - hoopis olulisem on minna iga õhtu magama teadmisega, et oled teinud midagi head.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles