G4S: rannavalve olemasolu ei vabasta vanemlikest kohustustest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand. Pilt on illustratiivne!
Stroomi rand. Pilt on illustratiivne! Foto: Liis Treimann/Postimees

Turvafirma G4S kommunikatsioonijuhi Julia Garanža sõnul pole olukorrad, kus rannavalve võtab enda peale lapsehoidja kohustused, sugugi haruldased - tänavu juunis on ainuüksi Stroomi rannas olnud mitu sellist juhtumit.

Tänane Õhtuleht kirjutas juhtumist, kus Stroomi rannast leiti sinna omapäi kodust tulnud 3-aastane tüdruk.

Garanža ütles, et turvafirmal on palju kokkupuuteid laste ja peredega nii massiüritustel kui kaubanduses, kuid traagilisemad tagajärjed võivad olla just siis, kui lapsed on jäetud omapäi vee äärde.

Kommunikatsioonijuht tõi näite 16. juunist, kui poole viie paiku õhtul tõid Stroomi metsa serval piknikut pidanud inimesed G4Si rannavalve punkti 8-aastase külmast lõdisenud tüdruku.

«Selgus, et laps käis suplemas omapäi: tüdruku ema viibis välismaal, kus ta käib tööl, lapse isa aga veetis aega sõpradega ja tütre tegemistest polnud ta samuti teadlik,» ütles Garanža.

«Tüdruk oli alajahtunud ning rannavalvurid kutsusid talle kiirabi,» lisas Julia Garanža.

Hiljem rannavalvuritega vestlema tulnud joobetunnustega tüdruku isa väljendas aga Garanža sõnul pahameelt, et asjasse segati kiirabi ja politsei.

Analoogne intsident leidis Julia Garanža sõnul aset juuni algul, mil vetelpäästjad märkasid Stroomi rannas kahte umbes 6-aastast tüdrukut, kes samuti tulid randa omapäi.

«Riietest olid lastel seljas vaid ujumistrikood ja täispuhutavad ujumisrõngad,» täpsustas kommunikatsioonijuht ja lisas, et tüdrukute sõnul tulid nad Stroomi randa Õismäelt trolliga.

«Tuulist ilma ja tüdrukute nappi riietust arvestades viisid rannavalvurid uljad suplejad koju autoga,» lausus Garanža.

G4S kommunikatsioonijuhi Julia Garanža ütles, et eraldi statistikat nad omapäi randa tulevate laste kohta ei pea, küll aga hoiavad rannavalvurid neil mõistagi terasemalt silma peal.

«Praktika näitab, et kõige rohkem kipuvad n-ö iseseisvalt maailma avastama lapsed vanuses 5-12. aastat,» selgitas ta.

«Sagedamini lubavad vanemad oma lapsed üksi randa väiksemates ujumiskohtades, kuid on piisavalt ka neid juhtumeid, kus lapse omapäi ujumisretked tulevad vanematele täiesti üllatuseks,» lisas Julia Garanža.

Rannavalve paneb suvitajatele südamele: kui märkate rannas järelevalveta lapsi, palun andke neist rannavalvele teada – lapsel ei ole vee juures üksi ohutu olla!

«Mitte mingil juhul ei tohi väikeseid lapsi ilma järelevalveta vette lubada, ka mitte vetelpäästega randades,» rõhutas Garanža ja lisas, et rannavalve olemasolu rannas ei vabasta vanemlikest kohustustest.

Loe ka: ESTA juht: 3-aastase omapäi kodust lahkumine on erandlik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles