Sugudevaheline võistlus: kes jääb peale?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naised elavad kauem, kuid mehed on tugevamad ja pikemad. Kui meeste ja naiste vahel peaks toimuma võistlus, kumb sugupool tuleks võitjaks?

Psühholoogiaajakiri Psychology Today võttis luubi alla meeste ja naiste tervise ning harjumused ja reastas mõlema sugupoole kuus tugevust.

Mees 1: mehed on füüsiliselt tugevamad kui naised, sest naistel on keskmiselt vähem lihasmassi. Meeste suurem lihasmass tuleneb testosterooni poolt esilekutsutud liigpaisumisest. Ühtlasi on meestel tihedamad ja tugevamad luud ja kõõlused.

Naine 1: naised toodavad rohkem ja kiiremini antikehasid kui mehed ning neil on rohkem valgeid vereliblesid. Nendel põhjustel tekib naistel vähem põletikulisi haigusi ja nad vaevlevad haiguste käes lühemat aega.

Mees 2: meestel on suurem süda, rohkem kopsumahtu kehamassi kohta, rohkem punaseid vereliblesid ja kõrgem hemoglobiini tase. Neil on ka kiirem ringlev hüübimisfaktor, mis tähendab, et meestel paranevad armid kiiremini.

Naine 2: naistel on meestest madalam vererõhk ja, enne menopausi, kannatavad naised väiksema tõenäosusega surmavate südame-veresoonkonnahaiguste käes.

Mees 3: mehed kannatavad vähem depressiooni, ärevushäirete, söömishäirete ja traumajärgse stressi all.

Naine 3: naised kannatavad vähem alkoholismi, antisotsiaalse isiksusehäire ja psühhopaatia all. Samuti esineb naistel vähem arengulisi psühhiaatrilisi häireid nagu autism või Tourette'i sündroom.

Mees 4: on väidetud, et meeste IQ tase on naiste omast kõrgem. Kui see vastaks tõele, peaks olema rohkem erakordselt kõrge IQ-ga mehi kui naisi.

Naine 4: eelmisest väitest tulenevalt peaks olema vähem naisi, kellel esineb õpiraskusi.

Mees 5: mehed on võimelised paljunema kõrge eani, kuid naiste viljakus lõpeb menopausiga. Siiani vanim isaks saanud mees oli austraallane Les Colley, kes sai lapse 93-aastaselt. Mehed on võimelised isaks olema tunduvalt suuremale numbrile lastele, kui naised sünnitada suudavad. Kõige produktiivsemaks isaks peetakse Maroko imperaatorit Mulai Ismaili, kellel oli väidetavalt üle 800 lapse oma 500 haareminaisega.

Naine 5: aga naised on võimalised sünnitama. Kuna naistel on kaks X-kromosoomi, esineb neil harvemini värvipimedust, veritsustõbe ja Duchenne'i lihasdüstroofiat.

Mees 6: mehed on naistest pikemad keskmiselt umbes 15 sentimeetrit.

Naine 6: naised elavad meestest kauem, suure tõenäosusega seetõttu, et mehed võtavad riskantsemaid asju ette. See vahe on aga arenenud maades vähenemas, sest mehed teevad vähem rasket füüsilist tööd ja naised on hakanud rohkem suitsetama ning alkoholi tarbima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles