Nõuandeid tahtejõu suurendamiseks

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord tekib isu šokolaadi või kartulikrõpsude järgi, aga kas oled kunagi mõelnud, mis seda isu võib tekitada? Toome teieni mõned nõuanded, kuidas isud kontrolli alla saada.

Toidupoes õigete valikute tegemine võib muuta kõike alates kehakaalust kuni südamehaiguste tekkeni – ja ekspertide sõnul on asja aluseks vaid üks asi: tahtejõud. Seetõttu on tahtejõud oluline, kuid see pole päris nii lihtne, et iga kord kui on tarvis rohkem tahtejõudu, vajutad nuppu ja saadki. Mõned üllatavad psühholoogilised ja füsioloogilised faktorid põhjustavad tahtejõu tõusu ja langust, kirjutab Woman's Day.

Tahtejõud väheneb, kui magad vähem kui seitse tundi.

Vähene uni muudab sind torisevaks ja see mõjutab ka isu reguleerivaid hormoone. Kui sa oled väsinud, lähevad tasakaalust välja nälga stimuleeriva hormooni ja ainevahetust reguleeriva hormooni tasemed. See suurendab isu, mille tulemusel sööd rohkem ning sind isutavad rasvased ja magusad toidud. Ülesöömise ja ebatervislike näksimiste vältimiseks maga korralikult.

Tahtejõud suureneb, kui tunned end hästi.

Tahtejõud on kõige tugevam kui sa suhtud hästi oma kehassse ja tervisesse, sest tahtejõud kasutab niivõrd palju meie emotsionaalsetest tagavaradest. Ja neid pole järgi just palju, kui tunneme stressi, viha või kurbust. Eksperdid soovitavad mitte algust teha dieediga, kui oled just sõbraga tülitsenud või laste tõttu tujust ära.

Tahtejõud väheneb kuupuhastuse ja ovulatsiooni ajal.

Östrogeeni tase tõuseb vahetult pärast ovulatsiooni ja enne kuupuhastuse algust, mistõttu naiste kehad vallandavad stressihormoone. Keha arvab, et lähenemas on oht ja hakkab rasvavarusid vähendama, et kiiret energiasööstu saada. See aga omakorda tekitab erinevaid isusid süsivesikute ja rasvade järgi. Lisa sellele veel menstruatsioonist tulenev tujukus ja tahtejõud lendab täielikult aknast välja ning võib tunduda, et söömine teeb tuju paremaks. Enne kui haarad šokolaaditahvli, küsi endalt, kas oled ikka tõesti näljane.

Tahtejõud suureneb, kui sööd midagi meeldivat.

Organismil on lihtsam lagundada aineid, mis on rikkad looduslike vitamiinide, kiudainete ja valkude poolest. Ja mida vähem su keha peab töötama, seda rohkem on sul energiat ja seda väiksema tõenäosusega tekib isu mõne tuju alla viiva vahepala järgi. Kui eelistad rasvarikkaid, magusaid, süsivesikuid ja soola sisaldavaid toite, tekib sul üha tihemini isu nende ebatervislike söökide järgi. On raske omada tahtejõudu, kui sööd toite, mis annavad su ajule märku, et need tekitavad sinus hea tunde. Võid nende toitude söömisest tekkivatest positiivsetest tunnetest «sõltuvusse» sattuda. Ürita jääda tervislike söökide juurde ja sul tekib harvemini isusid rämpstoidu järgi.

Tahtejõud väheneb, kui tegeled lastega.

Kui liigud ühelt lastega seotud ürituselt teisele, on su tähelepanu suunatud vaid ühele asjale: lastele. Ja kellel oleks aega mõelda enda peale, veelgi enam korralikult süüa, kui oled tiheda graafikuga lapsevanem? Laste eest hoolitsemine võib tekitada väsimust või isegi stressi, mis põhjustab ideaalse võimaluse tahtejõule «head aega» öelda.

Tahtejõud suureneb, kui sul on palju tegemist, aga sa pole stressis.

Mõnikord hakkame mõttetult sööma kui meil on kodus või kontoris igav. Kui su päev on aga erinevaid tegemisi täis – tõsisemate käikude vahele ka meelelahutuslikke vahepalasid nagu sõpradega kohtumine – hoiad oma tähelepanu asjadel, mitte toidul ning see aitab sul vastu panna mõttetule näksimisele. Kuid ära oma graafikut üle koorma, sest...

...tahtejõud väheneb, kui oled stressis.

Kui oled pinge all – töötad mõne olulise projekti kallal või üritad hakkama saada pereliikme haigusega – toodab keha hormoone, et sellega toime tulla. Need hormoonid võivad tekitada isusid süsivesikute poolest rikaste söökide järgi – see on keha mooduseks üritada suurendada energiataset stressi ajal. Kuid stress õõnestab tahtejõudu teisel moel: sul võib puududa planeerimisvõime, seega sööd käigu pealt ja langetad halbu otsuseid seoses toitumisega.

Tahtejõud väheneb, kui ütled pidevalt «ei».

Iga kord, kui keeldud päeva jooksul sõõrikust või kommist, muutub tahtejõud järgmise pakkumise puhul nõrgemaks. Tahtejõud on kõige suurem hommikul, me kõik läheme tööle enesekindlatena, sest sõime hommikul korralikult. Kui päev liigub edasi, on kerge kiusatustele õigustusi leida. Tööpäeva lõpuks oleme valmis end premeerima näiteks suure jäätisega. Tahtejõud on nagu lihas – see nõrgeneb ületöötamise tõttu.

Tahtejõud suureneb, kui sa pole liiga range.

Tükike kooki või lonks kokteili tõestab, et suudad nautida mõistlikku kogust ilma liialdamata. Ja see eneseusaldus võimaldab sul aeg-ajalt end üha enam premeerida. Kui sa mitte kunagi ei anna kiusatustele järgi, keelad endale õnne. Toitumisspetsialist Kate Stefans ütleb, et keha on loomulik naudingute otsija – kui me keeldume pidevalt naudingutest, hakkab keha nende järgi karjuma.

Tahtejõud väheneb, kui abikaasa või toakaaslane sind millegagi ahvatleb.

Kui abikaasa toob pidevalt koju pitsa ja viib sind restorani ning kohtadesse, kus on tervislike toitude valik piiratud, võib tahtejõud kontrolli alt väljuda. Teistega koos olles on kiusatusele lihtne järgi anda. Isegi kui kaaslase eesmärgiks pole sind ahvatleda, võib ebatervislike toitude koju toomine tahtejõudu nõrgendada. Alla andmise asemel julgusta abikaasat või toakaaslast ostma maiuseid, mis temale maitseb, aga sulle mitte.

Tahtejõud suureneb, kui ilm on soe ja päike paistab.

Soojemates kuudes peitub palju meeldivat – rohkem päikest, kõrgemad temperatuurid – ja lisaks veel üks oluline boonus: sa eelistad kergemaid sööke. Soojal päeval, kui talveriided on kappi pakitud ja õhtul on kauem valge, on tõenäolisem, et lähed välja liikuma. Külmal, talvisel ilmal on vastupidine toime: paneme end paksult riidesse, sööme sooja ja rasvast toitu ning teeme vähem trenni. Just siis, kui vajad lisatahtejõudu, saabub kevad ja mõte bikiinide selga tõmbamisest aitab sul tervislikumalt elada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles