Maksu- ja tolliamet alustas salaalkoholi vastast kampaaniat

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salaviin. Illustreeriv foto.
Salaviin. Illustreeriv foto. Foto: Ove Maidla.

Maksu- ja tolliamet (MTA) alustas koostöös alkoholitootjate liiduga kange alkoholi maksumärgi kampaaniat, tuletamaks meelde, et salaalkohol on ohtlik nii inimeste tervisele kui riigile.

MTA ülesandeks on nii korrektse maksumaksmise tagamine, millega tuuakse raha riigikassasse ja luuakse ettevõtjatele võrdsed konkurentsitingimused, kui salakaubandusega võitlemine, vahendas ameti pressiesindaja.

Eelmisel aastal laekus alkoholi aktsiisi 2,4 miljardit krooni, mis on 3,1 protsenti reaalselt riigieelarvesse laekunud omatuludest. Salaalkoholi avastas MTA eelmisel aastal kokku ligi 13 200 liitrit, millega hoiti ära kahju 2,2 miljoni krooni ulatuses.

Kampaaniaga juhitakse tähelepanu sellele, et vaid Eesti maksumärgiga kange alkohol on turvaline.

«Ühest küljest liigub illegaalse alkoholi tarbimisel raha riigikassast kuritegeliku maailma kätte. Teisest küljest on illegaalse alkoholi tarbimisel kõrgendatud risk tarbija elule ja tervisele. Mäletatavasti põhjustas mõned aastad tagasi illegaalse alkoholi tarbimine Pärnumaal kümnete inimeste surma,» selgitas MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg.

Alates märtsist on kasutusel uus täiustatud turvaelementidega maksumärk, millel on ka paremini loetav number. Maksumärgil oleva numbri järgi on võimalik kontrollida ostetava alkoholi õigsust.

Seda on võimalik teha päringuga maksu- ja tolliameti veebilehe aadressil www.emta.ee või saates vastavasisuline SMS-teade numbrile 15980.

Mõlemal juhul saab maksumärgi numbri sisestamisel vastuseks, kas pudel on tarbimisse lubatud ning lubatu puhul ka alkoholi toote nimetuse, kanguse ja pudeli mahu. Kõikidest ebakõladest palutakse teavitada maksu- ja tolliametit vihjetelefonil +372 800 4444 või e-postiga vihje@emta.ee.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav kutsub inimesi üles aktiivselt maksumärki kontrollima.

«Me oleme sellise teenuse loonud, et inimesed end tarbetult ohtu ei seaks ja saaksid alkoholi ostes veenduda, kas tegu on legaalse tootega,» ütles Aav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles