Nõuandeid halva hingeõhuga võitlemiseks

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi keeldunud kedagi suudlemast halva hingeõhu tõttu? Või oled kolleegiga vesteldes hoidnud taktitundeliselt kätt suu ees, et varjata suust tulevat halba lõhna? Toome teieni nõuandeid, kuidas halva hingeõhu vastu võidelda. 

Kellelegi ei meeldi suust tulev ebameeldiv lõhn. Õnneks on seda lihtne vältida. Halb lõhn suus on tavaliselt tekkinud bakterite tõttu, seega hammaste ja keele puhtana hoidmine ning teatud toiduainete söömine aitab hingeõhku parandada, kirjutab Yahoo! Health

Hambad

Lihtsaim viis halva hingeõhuga võitlemiseks on süühügieeni hoidmine. Hambaaugud ja igemehaigused võivad olla halva hingeõhu põhjuseks. Harja hambaid kaks korda päevas ja kasuta hambaniiti vähemalt kord päevas, et eemaldada hambakattu ja baktereid, mis hammaste külge ja igemepiiri alla jäävad. Ja külasta hambaarsti kaks koda aastas kontrolli ning professionaalse puhastuse jaoks.

Keel

Keele pind on kahjulike bakterite parimaks paljunemiskohaks, kuid paljud inimesed ei puhasta hambaid pestes keelt. Et eemaldada baktereid keelelt, tee hambaharjaga mõned õrnad tõmbed tagant ette üks kord päevas. Olenevalt keeleanatoomiast tahad võib-olla investeerida ka spetsiaalsesse keelepuhastajasse, et tulemuseks oleks põhjalikum puhastus. Konsulteeri parima lahenduse jaoks oma hambaarstiga.

Suhkur

Pastillid ja nätsud võivad aidata maskeerida kohutavat hingeõhku, aga kui kasutate suhkruga tooteid, teete probleemi hullemaks. Suus olevad bakterid kipuvad suhkurt kääritama, mis tekitab ebameeldivaid lõhnu. Seega vali suhkruvabad tooted. Suhkru osakaalu tasuks menüüs üldse vähendada, sest see aitab omakorda vähendada halbu lõhnu suus.

Vedelikud

Süljes on olulised kaitsvad ensüümid, mis tapavad ohtlikke baktereid, seega võib kuiv suu muuta haisva olukorra hullemaks. Vee tarbimine aitab stimuleerida süljenäärmeid ning hoiab suu niiske. Kui jood päevas kohustuslikud 8 klaasi vett, kuid suu on ikka kuiv, loe järgmisi nõuandeid:

  • kas tarbid mõnd ravimit? Kuiv suu on tihti mõne ravimi kõrvaltoime (näiteks antidepressandid, ärevuse vastased rohud, vererõhutabletid). Küsi hambaarstilt, kas ta oskab soovitada spetsiaalseid suuhügieeni tooteid, mis on mõeldud kuiva suu jaoks;
  • kas su suu on kohutavalt kuiv hommikul ärgates? See võib olla märgiks, et hingad magades läbi lahtise suu, mis võib viidata mõnele terviseprobleemile. Konsulteeri arstiga.

Dieet

Madala süsivesikute sisaldusega ja valkude rikas dieet võib olla halva hingeõhu põhjuseks. Taoliste dieetide põhimõtteks on rasvade põletamine. Selle protsessi jooksul kogunevad kehas kemikaalid, mis väljuvad hingeõhu kaudu. Kuna see on ainevahetusega seonduv probleem, mis saab alguse kõhust, ei saa selles suhtes muud muuta kui oma dieeti.

Tee

Tee joomine rahustab ja aitab ka halva hingeõhu korral. Kemikaalid, mida leidub mustas ja rohelises tees, võivad takistada bakterite kasvu, mis põhjustavad halba hingeõhku.

Vürtsid

Kardemon, magus eksootiline vürts, mida on ohtralt india toitudes, sisaldab antibakteriaalseid omadusi ning seda on ammusest ajast kasutatud loodusliku hingeõhu värskendajana. Võimalusel näri kardemoni seemneid nätsu asemel või proovi köömneid, mis on järjekordne taime lahendus halva hingeõhu vastu.

Läbivaatus

Kui hoolitsed oma suu eest, oled kõiki eelpool mainitud lahendusi proovinud, aga su hingeõhk suudaks siiski inimesi ehmatada, on aeg helistada arstile. Krooniline halb hingeõhk võib olla mõne meditsiinilise probleemi sümptomiks, näiteks diabeedi, maksa- või neeruhädade. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles