Tiia-Ester Loitme: raha on nakkusallikas, mis käib kõikide hirmsate haiguste juures

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellerheina kauaaegne peadirigent Tiia-Ester Loitme
Ellerheina kauaaegne peadirigent Tiia-Ester Loitme Foto: Peeter Langovits

Ellerheina dirigent Tiia-Ester Loitme (78) ütles oma intervjuus ajakirjale Naised, et raha on asi, mida poleks maailma vaja.

Loitme rääkis tänapäeva noortest, kel ei ole tänapäeval võimalik tegeleda sellega, millega tahaks ning kes igavusest on valinud vaba aja veetmise kohaks bussid ja trammid. «Sõidukite tagumine pool on nagu huvikeskus, aga huvid on seal ühekülgsed, juuakse ja kraageldakse, ega muud tehtagi. Küsite, miks? Eks ikka seepärast, et noortel on igav.»

Seetõttu peavad dirigendi sõnul riigijuhid aru saama, mida nad oma inimestelt tahavad. «Kui inimesel on võimalik tegeleda näiteks maalimisega, on ta sealsamas maailmas, kuhu ta plekkpurgi ja liimi nuusutamisega saab,» rääkis naine. «Ta on kõrgemate kaunite kunstide juures ning kogeb midagi muud.»

Enda sõnul tegeleb ta mõttejõuga, et raha maa pealt ära kaoks, kuigi ta kardab, et see võib kaduda vaid koos maailmaga. Raha peab ta ka haiguste ja pisikute kandjaks. «Võtame või kõik need, kes linnatänavatel oma haigusi vere ja süljega levitavad, nemad katsuvad ju sedasama raha. Me kanname seda oma rahakotis kaasas, me kanname kõiki neid pisikuid samuti endaga kaasas. Raha on nakkusallikas, mis käib kõikide hirmsate haiguste juures.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles