Miks on saun ka kuumal perioodil kasulik?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel sauna? See kõlab küll pisut kummaliselt, kuid siiski on saun suvel väga armastatud koht. On leitud mitu head eelist, miks saun ka kuumal perioodil tervisele hea on.

Mõne inimese jaoks tundub võib-olla absurdne südasuvel sauna minna, sest päikese käes higistatakse ju samamoodi, kuid regulaarsed saunalised juba teavad, millest jutt, vahendab Welt.de.

Suvel rõõmustab kõiki saunalisi kõige rohkem karastav toime. Kuumast saunast järve või basseini hüppamine karastab keha. Kuna saunas valitseb mõnus kuiv kuumus, laiendab see naha veresooni, avab higipoorid ja parandab reflektoorselt verevarustust. Külma ja kuuma vaheldumine mõjub hästi vereringele ning tõstab immuunsussüsteemi jõudu.

Kuiv ja soe leiliruumi tekitab nii füüsilist kui vaimset lõõgastust. Saunas paraneb ainevahetus, lihased lõdvenevad ning inimene tunneb ennast lõõgastunult. See tervislik kosutus muutub suvel üha populaarsemaks.

Tervislik on saun, kus temperatuur on 80°C. Hea kui saunas on ka ventilatsioon, sest kuumuses on hapnikuvajadus suurem.

Mitmed suveüritused on planeeritud koos saunaga, sest see pakub kosutavat rõõmu nii kehale kui hingele. Kuna suvi on puhkusteperiood, aitab see saunast suuremat naudingut saada, sest kiiret pole.

Hea saun vabastab organismi ainevahetuse ülejääkidest, aitab kehal normaalselt elada. Mida kuivem on kuum õhk, seda kiiremini toimub aurumine. Aga kui saunas on niiske õhk, tilgub higi mööda keha. Just higistamisel saab organismist välja viia palju kahjulikke ainevahetuse aineid.

Samuti parandab saun nii südame kui kõigi teiste organite verevarustust. Saun on väga jõulise mõjuga vereringele, jääkainete väljaviija organismist, neeru tööd kergendav, valkude ainevahetust parandav, veesoolaainevahetust parandav ja sisenäärmete tööd stimuleeriv.

Suvistel saunaskäikudel on veel see eelis, et saad vihelda ennast värske vihaga. Soovitatakse mitte ainult kasevihtu, vaid ka tamme-, kada-ja nõgesevihtu. Arvatakse, et nõgestega vihtlemine aitab reuma, kadakaviht närvi- ja liigesepõletiku, tammeviht südamehaiguse korral, kaseviht aga peletab hästi väsimust.

Suvist sauna võib kaunistada ka parajasti õitsevate põõsaste või lillede lõhnaga, sest saun mõjub meie organismile peale kuumuse ja auru ka lõhnameele kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles