Füüsiline aktiivsus depressiooni ei ravi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Füüsiline aktiivsus, mis on kombineeritud traditsiooniliste depressiooni ravimise meetoditega, ei paranda selle haiguse alla kannatavate inimeste olukorda. 

Tänapäeval soovitatakse depressioonile kalduvatel inimestel tegeleda spordiga vähemalt kolm korda nädalas, vahendab geniusbeauty.com. Usutakse, et sellisest staadiumis võib füüsilisest aktiivsusest kasu olla. Briti teadlased viisid läbi eksperimendi, mis seab kahtluse alla 2004. aastal paika pandud juhtnöörid depressiooni raviks, sest selgus, et reaalsuses elus need ei toimi.

Uurijad kutsusid 300 depressiooni all kannatavat inimest katsetest osa võtma. Nad jaotati kahte gruppi. Esimese grupi patsiente raviti ravimite ja treeningutega, kuid teise grupi liikmed sporti ei teinud. Aasta aega hiljem tuli välja, et kõigil osalistel olid depressiooni sümptomid taandunud, kuid spordiga tegelenutel ei olnud märgatavat edumaad.

Professor Alan Maryon-Davise sõnul on spordist siiski kasu siis, kui patsiendil on vaid leebed depressiooni sümptomid. Haigust sport ei ravi, kuid see parandab füüsist.

Teadlased olid tulemustes pettunud, sest nad lootsid oma katsetega kinnitada teooriat, et sport vähendab depressiooni sümptomeid. Siiski need, kellel sport on kujunenud harjumuseks, ei tohiks oma harjumusi muuta. Nimelt kannatavad paljud depressiooni käes vaevlevad inimesed ka füüsiliste terviseprobleemide käes ning tervislikud elukombed aitavad kehal haigusega paremini toime tulla.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles