Nõuandeid partneri kontrolli alt pääsemiseks

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kunagi olnud suhtes, kus üks partner omab teise üle kontrolli, siis tead, kui lihtne on sellesse võrku kinni jääda. Kuidas murda vägivaldse suhte nõiaringist välja?

Tavaliselt algab see pisikestest märkustest, näiteks «kas see on parim riietus tänase banketi jaoks?» või «ma arvan, et peaksid tellima hoopis salati» või «peaksid muretsema päris töökoha ja lõpetama selle jama üritada läbi lüüa kunstnikuna».

Alguses suhtud nendesse kommentaaridesse kui tema armastuse peegeldusse ja muresse sinu pärast. Tema kommentaarid ei olegi ju niivõrd valed ja sa ei taha näida tänamatu. Taolises suhte järgus tahad oma kaaslasele heameelt valmistada, mitte temast kaugeneda. On oluline paista partneri arvamust mõistva, mitte mahategevana, kirjutab YourTango

Aja möödudes märkad, et partneri kommentaarid sinu kohta muutuvad järjest kriitilisemaks. Nüüd on tema märkustes ka emotsionaalne alatoon, mis annab märku, et kui sa temale ei kuuletu, muutub ta vihaseks, karistavaks ja emotsionaalselt manipuleerivaks. Kõige hirmuäratavam on siis, kui hakkad uskuma mahajätmise ja hülgamise ähvardusi.

Taoline ring hakkab korduma, kisub sind endasse ega lase enam lahti. Üritad kriitiliste väljapursetega hakkama saada, kuid partneri emotsionaalsed hinnangud on sind niivõrd lõksu haaranud, et sul on raskusi mõistmisega, kas tema nõudmised on ületanud agressiivsuse ja sobimatuse piiri. Sa pole võimeline ise otsuseid langetama. 

Küsid endalt, kas asi on sinus või temas? Tunned tema läheduses ärevust, usud, et kuidagi saab asju veel parandada. Tahad tunda armastust, mida kogesid siis, kui te kaks alles kohtusite. Sisimas kardad, et tema arvamused sinust vastavad tõele... et sul on tõesti midagi viga ja sa pole kellegi armastust väärt.

Halb uudis? Sa oled lõksus. Hea uudis? On olemas väljapääs. On oluline mõista, milles kontrolli omamine seisneb.

Mis võib olla tema kontrolliva käitumise põhjuseks?

Tema enda abituse ja võimutuse tunne. Kellegi teise (näiteks sinu) kasutamine, et enda enesetunnet parandada. Oma ärevuste ülekandmine teisele, et ta ise nendega tegelema ei peaks. Kartus, et sina võid tema hüljata. Oma suurimate hirmude – väärtusetuse tundmine ja armastuse mitteväärimine – peegeldamine teistele.

Tema kontrolliva käitumise põhjuseks ei ole kunagi sina. Järgnevalt on toodud viis nõuannet tema kontrolli alt pääsemiseks:

1. Saa oma võim tagasi

Kiireim viis selle saavutamiseks on vajadusel suhtest minema kõndimine. See võimaldab sul edasi liikuda tundes võimu, mitte hirmu. 

2. Sea tema kriitikale ja emotsionaalsetele väljapursetele piirid

Anna oma partnerile teada, et oled nõus kuulama tema muresid seoses sinu tegudega ja sellega, kuidas need teda mõjutavad, aga ei lange vestlustesse, mis ründavad sind kui isikut.

3. Võta partneri muresid arvesse

Mida oleksid nõus tema heaks tegema? Mis on täiesti vastuvõetamatu? Veendu, et need soovid oleks sinu isikliku heaolu ja väärikusega kooskõlas. Ära ole nõus tegema asju ainult selleks, et säilitada rahu või päästa suhe, eriti kui sisimas tead, et see ei mõju sulle hästi.

4. Ole aus eelkõige iseenda, seejärel partneri vastu

Võta arvesse oma väärtushinnanguid, eesmärke ja vajadusi. Ütle talle, mida tema heaks saaksid ja ei saaks teha. Mida iganes sa teed, ära tunne hirmu. Sul on õigus keelduda ja tee talle selgeks, et ta peab sinu eitust aktsepteerima. Kui ta seda ei suuda, siis oleks ehk parem laiali minna. 

5. Otsi inimesi ja kogemusi, kes/mis hindavad sind ennast

Leia võimalusi taasluua side selle tugeva isikuga, kes sa tegelikult oled ja kes ei laseks end sel viisil kohelda. Suhtle inimestega, kes sind toetavad ja armastavad sellisena, nagu oled.

Päeva lõpuks oled vaid sina see, kes otsustab kas tema kontrolliv käitumine on midagi, millega oled nõus elama või mitte. Suhe peaks olema taoline, mis toetab su kasvamist, mitte ei takista seda. Armastus muudab sind väärtuslikuks, mitte ei tee sind maha. Sa väärid tugevat ja armastavat suhet. Alusta iseendast – armasta end piisavalt, et astuda esimene samm oma õige mina tagasi saamiseks.

Enamus paaridel on probleeme kontrolliga, see on tavapärane pinge, mis tõstab aeg-ajalt pead. Aga kui sinul ja partneril on raskusi kontrolliküsimuste lahendamisega, ära karda otsida abi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles