Petmist saab ennetada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teadsid, et 55-65 protsenti meestest ja 45-55 protsenti naistest petavad oma kaaslast? Võib tunduda, et asi on vaid seksis, kuid tegelikult on parim seks ikka kodus. Miks siis abieluinimesed petavad?

Peamiseks põhjuseks on emotsionaalse side puudus, mis tuleneb negatiivsest suhtlusest, kirjutab psychologytoday.com. Kui tahad oma suhet hoida, siis selleks on teatud võtted.

Paraku tuleb suhetes probleeme ikka ette. Kui neid probleeme ei lahendata, tekitavad need omakorda vastumeelsust, pettumust ning kustutavad kire ja seksuaaliha. Valusad tülid korduvad üha uuesti ja uuesti ning need ladestuvad partnerite ajju. Armukemikaalide tootmine võib seetõttu organismis väheneda ning tundub, et armastus ja kirg on otsas. See tekitab soodsa pinna salasuhete tekkeks.

Kehv suhtlemisoskus

Väga oluline on suhelda nii, et teie vajadused klapiksid. Kui suhtlemine lonkab, kaovad ka iha ja armastus. Näiteks – sulle võib tunduda, et abikaasa on enesekindel ja iseseisev, kuid meil kõigil on omad ebakindlused. Seega, kui nõuad või näägutad, saadad sellega sõnumi, et kaasa ei ole kunagi piisavalt hea. Selle asemel, et hurjutada «Sa kunagi ei aita», ütle hoopis «Kallis, ma vajan su abi».

Räägid tema poole, aga ei kuula

Kuigi meil on kaks kõrva, kaks silma ja üks suu, ei jälgi me suheldes alati mitteverbaalseid vihjeid. Selle asemel kõigest räägime oma abikaasade poole, aga mitte nendega. Sageli on nii, et kui üks partneritest räägib või reageerib ka emotsionaalselt, on teine oma peas kinni. Kui ta siis vastab, ei põhine ta vastus emotsioonidel ning side partnerite vahel katkeb.

Empaatia veab alt

Emotsionaalne side eeldab, et suudad oma partnerit tõeliselt mõista. Selleks pead oma kallimat mitte ainult kuulama ja kuulma, vaid ka nägema seda, mida tema näeb. See on see tunnete vastukaja – empaatiline häälestatus, mis laseb sul kogeda kallima tundeid, mõtteid, ihasid, soove ja eesmärke. See on intiimse suhte nimel hädavajalik. Tõeline side vaktsineerib suhte truudusetuse vastu.

Ebavõrdsed võimed

Kui suhtes on võim ülekaalukalt ühe käes, siis suhe polariseerub. Enamasti on mehed suhtes domineerivad ja naised on need, kes alluvad. Kui näed enda suhtes ohumärke, siis pane tähele. Paljud naised, kes on võimukad, iseseisvad ja autonoomsed oma tööelus, lasevad armuelus endale pähe astuda. Iroonia seisneb selles, et tugevad naised on paremad armatsejad.

Ka paljud noored naised teevad end ise mehest väga sõltuvaks ning soovides mehele alati vastu tulla, kõigub nende tuju koos meeste tujuga. See ei tähenda, et naine ei tohiks oma mehele meelehead pakkuda või sõltuda tast armastuse ning emotsionaalse ja seksuaalse rahulolu saamiseks. Olukord muutub halvaks siis, kui tasakaal läheb nii paigast, et naine ei näe enam enda väärtust. Siis võib mees hakata mujalt otsima seda naist, kes on tugev, rõõmus ja lõbus. Enda tugevuse säilitamiseks peab naine oma nõrkused ja ebakindlused käsile võtma.

Erinevused

Miks on nii, et nii paljud meist armuvad, kuid üritavad hiljem oma kaaslast muuta? Kuigi sulle võib tunduda, et muutmissoov on tugevuse märk, viitab see hoopis nõrkusele. Enamasti põhjustab seda hirm hülgamise ees, sest tundub, et kui ta on just sinu moodi, siis sa ei ole kunagi üksi. Iroonia seisneb selles, et siis sa just oledki üksi. Kui «neelad» oma kallima alla, siis ei ole sul kedagi, kellega jagada oma ideid, mõtteid, tundeid, eesmärke.

Tegelikult on erinevused lausa jumalikud. Uuringud on näidanud, et erinevad inimesed pikaajalistes suhetes arenevadki tänu partnertei erinevustele. Tänu nendele kasvataksegi kokku.

Negatiivne ennustamine

Siinkohal on tegemist alateadliku käitumisega, mis viib halva täide. Võib tunduda, et tegu on musta maagiaga, kuid see pole nii.

Negatiivse ennustamise põhjus tuleneb meie soovist näida alati parimas valguses. See tähendab, et ütleme alateadlikult oma negatiivsetest iseloomuomadustest lahti, kuid tegelikult need ei kao kuhugi. Me projekteerime need soovimatud omadused oma kaasale ning peegeldusliku käitumise tõttu võtabki kaasa need omaks.

Näiteks – kui vihkad enda agressiivseid loomuomadusi, siis võid neist küll lahti öelda, kuid eeldad, et näed neid oma kaaslases. Seejärel võid hakata provotseerima, et ta end vastaval moel välja elaks.

Kui näed, et sinu suhet on midagi eelmainitust ohustamas, siis tegutse kohe. Kui muudad enda käitumist, siis muutub ka abikaasa käitumine. Nõnda saad kaitsta oma suhet truudusetuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles