Parimad ja halvimad riigid naistele elamiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli torn. Pilt on illustratiivne.
Eiffeli torn. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Millises maailma riigis on naistel kõige paremad elamistingimused? Kus aga piiratakse naiste õigusi kõige rohkem? Toome teieni 19 riiki, alustades parimast ja lõpetades halvimaga, kus naiste võimalused on väga erinevad. 

Kui tegemist on naiste võimalustega, on asukoht väga oluline. Riigi poliitika, majandus ja sotsiaalsed tavad dikteerivad naiste ligipääsu haridusele, tööturule, tervishoiule, sobiva kaaslase leidmise ja isikliku turvalisuseni. Oma naiskodanikele parimaid elutingimusi pakkuvaid riike vahendab Huffington Post.

Uus uuring küsitles 370 soo- ja arengueksperti seoses nende tähelepanekutega 19 riigi kohta. Seejärel järjestati tulemuste alusel riigid alates parimast ja lõpetades halvimaga.

Järjestus põhineb olulistel elu mõjutavatel faktoritel, näiteks tervishoiu kvaliteet, ligipääs haridusele, osalemine poliitikas, võimalused töö juures, kuritegevus jne.

Esiviisikusse jõudnud riigid on valdavalt kõrgelt arenenud lääneriigid. Mitte üllatuslikult oli Kanada esikoha määramisel otsustavaks ligipääs kvaliteetsele tervishoiule. Kanadas on 15-49 aastastest naistest 75 protsendil ligipääs rasestumisvastastele vahenditele ja naised ka kasutavad neid. Lisaks tervishoiule lõpetavad suurem hulk Kanada naisi ülikooli kui mehed ja üks kolmandik föderaalkohtunikest on seal naised.

Riigid nagu India ja Saudi-Araabia langesid nimekirja lõppu, sest seal kehtivad ranged piirangud naiste võimalustele, esineb suur arv lastetappusid ja alaealiste abielusid.

19 parimat ja halvimat riiki naistele on järgmised:
1. Kanada;
2. Saksamaa;
3. Suurbritannia;
4. Austraalia;
5. Prantsusmaa;
6. USA;
7. Jaapan;
8. Itaalia;
9. Argentiina;
10. Lõuna-Korea;
11. Brasiilia;
12. Türgi;
13. Venemaa;
14. Hiina;
15. Mehhiko;
16. Lõuna-Aafrika;
17. Indoneesia;
18. Saudi-Araabia;
19. India.

Kas tulemused olid üllatavad? 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles