Mart Laisk: 30-40-aastaselt jääb maha-ja-taha-suhetest juba kindlasti väheseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog-nõustaja Mart Laisk
Psühholoog-nõustaja Mart Laisk Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«See nauding, mida pakub süvasuhe oma naise ja lastega, ei ole mõnuliselt küll nii intensiivne ja kehaline kui suguühetes kogetav orgasm, aga pakub võrreldamatult suuremat rahuldust,» kirjutas psühholoog-nõustaja Mart Laisk monogaamseks kasvamisest ajakirjas Naised.

«Isiksus, kes on oma vajadustelt jõudnud Maslow püramiidi ülemisele astmele, soovib suhetest hoopis teisi kvaliteete kui pelgalt sugumõnu otsiv primitiiv,» kirjutas Laisk.

«Püramiidi alumisel astmel asuvad füsioloogilised vajadused, nagu söök ja jook, seks ja uni, edasi tuleb turvalisusvajadus, järgnevad kuuluvus-ja tunnustamisvajadus ning püramiid tipneb eneserealisatsiooni vajadusega,» märkis psühholoog ning lisas, et järgmisele astmele siirdutakse, kui eelmise tasandi vajadused on rahuldatud.

See skeem seletab psühholoogi sõnul ära, miks mõned mehed pole huvitatud muust kui rajust seksist võimalikult paljude naistega. «Nimelt nõuab süvasuhe mõlemalt osapoolelt isiklikku küpsust ja ebaküps mees ei oska ega julge panustada rohkem kui vaid juhuslik vahekord,» märkis Mart Laisk.

Truudusetuse taga võib olla Laisa arvates ka mõni teine rahuldamata vajadus, mida kompenseeritakse pinnapealsete juhusuhetega.

«Tihti on liiderlikkuse taga madal enesehinnang ja kahtlused oma mehelikus võimekuses,» ütles Laisk ning lisas, et liiderlik mees on võimetu süvasuhteks ja seetõttu asendab ta selle suure hulga lühi-ja tühisuhetega.

Kokkuvõtteks ütles Mart Laisk, et kuigi meestel on mõningane bioloogiline eeldus polügaamiaks, siis ei tee see meestest mingil juhul ringitõmbavaid Casanovasid.

Ta leidis, et inimene, kes ei oska minna suhetes sügavuti, olgu ta mees või naine, on määratud sisemisse üksindusse ja tema elu ei ole õnnelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles