Pancetta-peekoni ja põldoa risoto

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pancetta-peekoni ja põldoa risoto
Pancetta-peekoni ja põldoa risoto Foto: Sony Entertainment Televison

Juunis näidatakse taas Sony Entertainment Televisioni ekraanil võistkondade kulinaarseid oskusi proovile panevat telešõud «Minu köök on parim». Eelmisel nädalavahetusel jagasid kohtunikud kõrgeid punkte Melissa ja Pauli valmistatud eelroale, milleks oli pancetta-peekoni ja põldoa risoto.

Kogus: 4 inimesele

Koostisosad

Pesto:
1 tass (mahuga ca 250 ml) värskeid basiilikulehti
1/3 tassi värskeid petersellilehti
1/4 tassi oliiviõli
1/2 tassi piiniapähkleid
1/2 tl jahvatatud põõsastomatit
1/2 tassi riivitud parmesani juustu

Risoto:
100g pancetta-peekonit ehk Itaalia peekonit, väga peente viiludena
Riivitud parmesani juustu
1 spl oliiviõli
50 g võid
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
1 peeneks vilutatud keskmine sibul
1,5 tassi Arborio riisi
1/2 tassi valget veini (nt Riesling)
3 x 1/2 tassi kuuma kanapuljongit
1 tass külmutatud põldube, kooritud ja kupatatud
100 g viilutatud šampinjone, kergelt õlis praetud kuni on pehmed
1/3 tassi kohvikoort
maitsestamiseks meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

1. Aseta pancetta-peekon kuivale pannile ning tõsta aeglaselt temperatuuri kuni peekon on kuldne ja kergelt krõbe. Eemalda peekon pannilt ja haki väikesteks tükkideks.

2. Pesto valmistamiseks sega kõik pesto koostisained köögikombainiga. Sega kannmikseris, kuni segu võtab paksema tekstuuri.

3. Risoto tegemiseks kuumuta või praepannil, mis võiks olla soovitatavalt sügav ja paksupõhjaline. Lisa küüslauk ja sibul ning prae 2-3 minutit või kuni need on poolläbipaistvad. Lisa riis ja sega korralikult. Lisa vein ja küpseta kuni vedelik on peaaegu aurustunud. Lisa 1 tass puljongit. Küpseta ja sega madalal kuumusel, kuni vedelik on imendunud. Jätka puljongi lisamist 1 tassi kaupa, samal ajal segades. Kui vedelik on taas kord imendunud, lisa vajadusel veel puljongit. Kui riis on pehme, lisa juurde põldoad, seened ja pancetta-peekon.

4. Enne serveerimist lisa kohvikoor. Maitsesta soola ja pipraga. Jaga risoto 4-le taldrikule. Raputa peale parmesani ja lisa taldrikule juurde teelusikatäis pestot. Serveeri koheselt.

Nipid

1. Pancetta-peekon on üldiselt müügil supermarketites– see on vürtsidega maitsestatud ja õhkkuivatatud itaalia soolapeekon. Kui pancettat müügil pole, võib selle asendada ka tavalise peekoniga.
2. Jahvatatud põõsastomat on maitseaine, mida saab osta hästivarustatud või delikatess-poodidest. Põldtomatit tuntakse ka Akudjura nime all. Ta on magus, tomatimaitseline maitseaine, millel on mõru, kuid puhas järelmaitse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles