Laps vajab isa - hüljatuse tunne on inimese arengus olulisim mõjutegur

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA teadlased kinnitasid uuringuga seda, mida igaüks peaks teadma – isaarmastus on lapse arengule sama tähtis kui ema oma ning hüljatuse tunne mängib lapse tulevikus väga suurt rolli.

Viiekümneaastase uurimustööga, milles oli kokku rohkem kui 10 000 osalejat, tehti kindlaks, et vanemate tõrjuv suhtumine põhjustab lasteski ärritunud ja ebakindlat olekut ning vaenulikkust eakaaslaste suhtes, vahendab teadus.err.ee.

Ulatuslikust uurimusest selgus ka, et kuigi lapsed ja täiskasvanud kogevad sageli mõlema vanema poolt võrdset hoolimise või hoolimatuse määra, siis ometi on ühe vanema tõrjuv suhtumine suurema mõjuga kui teise oma - sageli on selleks üheks vanemaks just isa.

Teadlaste sõnul võib põhjus seisneda selles, et rohkem mõjutab lapsi ja teismelisi see inimene, kes on perekonnas suurema mõjuvõimu ja prestiižiga. Veel rõhutavad teadlased, et isaarmastus on lapse arengule kriitiliselt tähtis ja noored isad võiksid oma lapse elust rohkem osa võtta, mitte eeldada, et kui lapsega on probleeme, siis on see ema tegemata töö.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles