Kuidas suurendada rasedaks jäämise võimalust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõne paari jaoks ei ole rasestumine probleemiks. Teiste jaoks on see aga aeganõudev protsess ja vaja võib-olla ka meditsiinilist abi. Kui püüate rasestuda, tasuks meeles pidada, et nii naise kui mehe eluviisid peaksid olema tervislikud, sest see soodustab rasestumist.

Kui olete juba mõnda aega üritanud rasedaks jääda ja hakkate muret tundma, et see ei õnnestugi, ei tasu paanikasse sattuda. Kuuest paarist üks kogeb viljakusprobleeme, seega võite silmitsi seista väga levinud takistusega, kirjutab babyexpert.com.

Seksige regulaarselt

Üks kõige ilmsemaid võimalusi rasestuda on regulaarne seks, kuid tihtipeale vaadatakse sellest mööda. Töötavatel paaridel on sageli erinevad graafikud, seega ei leia nad aega, et iga kuu õigel ajal seksida. Vahekord peaks toimuma ovulatsiooni ajal, mis tavaliselt leiab aset menstruaaltsükli 14. päeva paiku.

Arstid ei kinnita, et sekspoosidel on viljastamisel mingit mõju. Kuid viljakuseksperdid on öelnud, et tasuks vältida partneri peale kaksiratsi istumist (nn ratsaasend - toim), sest sel viisil võib sperma välja valguda. Pärast vahekorda soovitavad eksperdid asetada puusade alla väikse padja, niiviisi puhkab emakakael spermas umbes 20 minutit ja annab spermatosoididele aega läbi emakakaela ujuda.

Valmistage oma keha raseduseks

Viljakuseksperdid on ühel meelel, et proovides rasedaks jääda, peaks naine olema optimaalses kaalus (konsulteerige oma perearstiga, et teada saada oma optimaalne kehakaal), üle- või alakaalulisus võib mõjutada kuupuhastust ja takistada ovulatsiooni. Kui keskkoht on liialt jäme, võib see mõjutada hormoontasakaalu ja kahjustada viljakust ning rasestumise võimalusi.

Kui te ei tegele mingi spordialaga, tasuks kohe alustada. Regulaarne trenn, näiteks ujumine, võib suurendada võimalusi rasedaks jääda. Ühtlasi aitab vormi saamine kehal harjuda raseduse ajal tekkivate füüsiliste nõudmistega.

Peaksite lõpetama suitsetamise ja piirama alkoholi tarbimist. Uuringud on näidanud, et vähem kui viis ühikut veini – viis väikest klaasi – tarbinud naistel on kaks korda suurem tõenäosus rasedaks jääda kuue kuu jooksul kui naistel, kes joovad kümme või enam ühikut.

Suitsetamine röövib kehalt viljakuseks vajalikud toitained, nagu tsink, seleen ja C-vitamiin. Suitsetamine tõstab toksiliste ainete, näiteks kaadmiumi ja plii taset veres. Tasuks vältida ka retseptiravimeid, ibuprofeeni, teatud antibiootikume. Valuvaigistina sobib paratsetamool. Kui arstil on plaanis teile antibiootikume kirjutada, teavitage teda oma rasestumisplaanist ja ta leiab alternatiivi.

Valmistage ka mehe keha raseduseks

Mehed peaksid jälgima, et nende munandid ei oleks liiga kuumad, sest see ei mõju spermale hästi. Vältida tuleks kuuma vanni, kitsast aluspesu ja pükse ning sülearvuti süles hoidmist, sest kõik need võivad tõsta munandite temperatuuri.

Meestel soovitatakse võtta E- ja C-vitamiini ning tsingiga toidulisandeid, et tõsta spermatosoidide arvu ja sperma kvaliteeti. Ka mees peaks suitsetamise maha jätma, sest see mõjutab meeste viljakust.

Jälgige stressitaset

Kui kannatate juba pikemat aega stressi all, kasutab keha energiat olulisteks parandustöödeks ja ellujäämiseks. Rasestumine ei ole sel hetkel keha jaoks «oluline», seega jääb see tagaplaanile. Seetõttu usuvad paljud viljakuseksperdid, et stress võib mõjutada rasestumiseks kuluvat aega.

Kui teie elustiil on kiire, peaks olema otsus oma ellu laps tuua märgiks, et peate aja maha võtma. Te ei ole suuteline rasedana sama kiirelt jätkama, seega hakake oma plaane muutma. Liigne stress tapab ka kire. Rasestumine on lihtsam ja lõbusam, kui naudite seksi ning teil on aega, energiat ja ruumi selle jaoks oma elus.

Ka mees peaks stressitaset jälgima, sest see parandab sperma kvaliteeti. Jälgige, et mehel oleks iga päev aega puhkamiseks. Trenn aitab mehel stressiga tegeleda.

Muutke toitumisharjumusi

Veenduge, et teie menüüs oleks piisavalt proteiini. Päeva portsjon loomaliha, linnuliha, kala ja piimatooteid parandab munarakkude tootmist. Soovitatavalt vältige sojat, sest sellel võib olla kerge rasestumisvastane toime. Ka kofeiinist peaks loobuma – enam kui üks tass kohvi päevas võib pikendada rasedaks jäämise aega ligi 50 protsenti, seega eelistage taimeteed.

Päevas tuleks juua umbes kaks liitrit vett ja võtke multivitamiine ja mineraalseid toidulisandeid, mis peaks sisaldama tsinki ja seleeni. Tsink on oluline korrapärase menstruaaltsükli jaoks ja seleen tõstab viljakuse taset. Eelistage värsket liha, kala, juurvilju ja tervislikke suupisteid nagu puuviljad ja pähklid. Ka partner peaks tervislikult toituma ja jooma vähemalt kaks liitrit vett päevas, sest sperma koosneb enamjaolt veest.

Olge viljakusest teadlik

Teid aitab, kui teate oma menstruaaltsükli pikkust. Tavaline tsükkel kestab 28 päeva, kuid on ka lühemaid ja pikemaid. Peaksite teadma ka, kas teil toimub regulaarne ovulatsioon. Enamikul naistel on ovulatsioon tsükli keskel ning keha annab selle toimumisest väikseid vihjeid. Emakakaela ja tupe eritised muutuvad, kehatemperatuur tõuseb natuke ja emakakael tundub teistsugune.

Kui teete rasestumisvastaste tablettidega lõpparve, peaksite teadma, et esimesed paar kuud olete väga viljakas, kuid siis võib viljakus aastaks või kauemaks langeda. Seega üritage ära kasutada esimesi viljakuspurskeid. Tasub meeles pidada, et libesti võib takistada spermal emakakaelani jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles