Peole koos või eraldi – mis on suhtele parim?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu
Pidu Foto: SCANPIX

Küsisime naiste arvamust, kas see teeb suhtele head või kurja, kui partnerid käivad eraldi pidutsemas ning mida nad ise suhtes olles eelistavad.

Väikelapse ema Mirjam rääkis, et neil mehega on väljaskäimised enamasti seotud perega, sest rahanappuse tõttu käivad nad klubis väga harva. Kui nad seda teevadki, siis käivad ikka koos. «Eraldi käime pigem siis, kui mina lähen sõbrannadega jalutama või lapsega külla mängima - siis mees kaasa ei roni. Ja kui tema läheb oma sõpradega vahel kokku saama, siis pole minul ka seal huvitav istuda.»

«Minu arust täisväärtuslik suhe toimib üksteise usaldusel,» arvas ta. «Kui usaldust pole, siis pole ka mõtet suhtes olla. Eks algul ole ikka suhe elektrilisem ja armukadeust rohkem, aga pärast inimesed rahunevad maha ja usaldavad rohkem.»

***

Teine noor ema Evelin ütles aga, et tema ei käi oma mehega pea kuskil koos. «Haruharva käime ühiste sõprade juures või mingil sünnipäeval, veel harvem käime kuskil kahekesi koos väljas. Pigem on nii, et tema käib igal nädalavahetusel väljas (nii reedel kui laupäeval) ja mina käin umbes kord kuus oma sõpradega väljas.»

Evelin kinnitas, et tema armukade ei ole, sest mees teab ise, mis teeb ja mis tagajärjed millelgi olla võivad. «Pigem tekib aeg-ajalt trots, et miks tema saab lubada endale suvalisel hetkel uksest välja astumist ja mina ei saa? Et kuidas temal on õigus eeldada, et minul on kogu aeg võimalus olla lapsega kodune?»

Mees ise on küll armukade, kui Evelin ilma temata väljas käib. «Ta enamasti küll ei näita seda välja, aga ikka on seda aru saada, et talle väga minu käigud ei meeldi, sest ta hakkab vihjeid tegema. Ta ise näeb asju nii, et see, mis on lubatud talle, ei pea mulle lubatud olema. Paraku pole ma selline inimene, kes laseks endale pähe istuda ja minu jaoks peab kõiges olema võrdsus. Kui tema võib, võin mina ka.»

Samas lisas naine, et tal ei teki sellist soovi kogu aeg väljas käia ja tal pole ka mehele omast külma närvi, et lihtsalt ette teavitamata uksest välja astuda ja kaaslast lapsega üksi koju jätta. «Mul tekiks ikka mure, kas laps on hästi hoitud. Mitte et ma kahtleks tema võimetes, aga kui ma nii ootamatult kuskile läheks, siis ikka muretseks, et mis siis laps arvab, et ma nüüd midagi ütlemata ära läksin.»

Evelini arvates peaks heas suhtes olema usaldus, jagatud kohustused, jagatud rõõmud ja ühised huvid ning tegevused, näiteks üks ühine perepäev nädalas. Mõlemal peaks olema puhkusehetki, aga ka võrdselt kohustusi ja vastutust. «Kui asjad on ainult ühele poolele kaldu, siis hakkab paat külili vajuma,» vihjas naine enda suhtele.

***

Maarika rääkis, et tema käib oma mehega pea alati koos väljas. «Muidugi mitte sada protsenti, aga enamasti ikka. Üksi käimisi tuleb ette siis, kui ongi konkreetselt mingi tüdrukuteõhtu, kuhu ma üksi lähen,» selgitas ta.

Maarika mees kutsub teda alati endaga kaasa, kuid päris iga kord naine ei viitsi, sest eelistab end tööks korralikult välja puhata. «Aeg-ajalt on ka seda, et oleme alguses kuskil eraldi, aga õhtu jooksul saame linna peal kokku või kui üks on väljas, siis tuleb teine hiljem järele.»

Naine tunnistas, et tema eriti armukade ei ole ja pigem on ta mees see, kes muretsema kipub.
«Eks mingil määral flirdivad ju kõik inimesed, küsimus on selles, kui kaugele sellel minna lasta. Miks ise endale ahvatlusi tekitada? Head nahka sellest ju ei tule. See, mis kodus on, on liiga hea, et seda mingi suvalise tiivaripsutusega lõhkuda.»

Maarika sõnul ei ole ühist retsepti selle kohta, mis suhtele kõige parem oleks. «Mõni vajab rohkem vabadust, teine vähem. Peamine, et omavahel kokkuleppele jõutakse. Ma usun, et probleemid tekivad siis, kui ei olda selle koha pealt aus. Üks pool ütleb suhte alguses, et vajab rohkem vabadust ja teine on sellega nõus, aga siis tegelikult otsitakse pärast taskuid läbi, soritakse telefonis, aina kahtlustatakse ja põetakse.»

Teise äärmusena tõi naine välja olukorra, mil üks partneritest on nii armukade, et ei lubagi oma kaaslast üksi välja. «Eks sõltub suhtest, kas saab kedagi lubada või mitte. Kokkuvõttes ei ole vahet, kes missuguste eelistustega on, loeb see, et oldaks pigem sarnaste vaadetega või siis ka siiralt valmis teisele poolele vastu tulema. Kui üks pool pidevalt põeb ja teine sellest kas ei tea või lihtsalt ei hooli, siis ei ole ju asjad korras.»

***

«Minu arust vahel lihtsalt peab eraldi väljas käima,» ütles noor ema Virve. «Eriti kehtib see sõbrannadega koos olemise kohta. Mis on minu elukaaslasel seal teha? Siis ta pigem hullub ja on nõus tegema kõike muud, et mitte seal olla. Ka pole mina eriline militaarhuviline ja mehe sõprade seltskonnas pole mul midagi teha.»

Virve ja ta mees käivad enamasti niisama külas, sugulaste juures või sünnipäevadel ning klubidesse ei satu. Ta kinnitas, et pole ise kunagi armukade, sest ei näe selleks mingit põhjust. Mees aga alati armukadedust varjata ei suuda ja on naisele märkusi teinud. «Aga minu vastus on lihtne - kui ei meeldi, mine ära! Minu arust on see haige, kui mees ja naine on nagu kokku liimitud ja ei suuda ühte õhtut ka teineteisest eemal olla. Kui mees on nii armukade, siis elagu parem üksi.»

***

Signe rääkis, et käib pidudel nii mehega koos kui ka eraldi. «Alati koos ei saa minna, sest pole lapsehoidjat ja alati ei ole ma huvitatud samast üritusest nagu mees. Tavaliselt käime koos kontserdil ja sünnipäevadel, aga käime ka eraldi - kuidas kunagi. Mõnikord käin ka tüdrukutega koos peol ilma meheta ja tema käib üksi oma rokkkontsertidel.»

Signe sõnul käisid nad suhte alguses rohkem koos väljas, aga kõik muutus, kui nad said lapsed. Lapsehoidjat ei ole lihtne leida.

«Alguses oli see vist meie mõlema jaoks harjumatu ja tundsime ennast natuke ebakindlalt, kui teine üksi peole läks, aga nüüd oleme harjunud,» selgitas ta. «Esimestel kordadel ikka helistasin ja kontrollisin, et mis seisus mees on ja uurisin, et mis ta teeb. Nüüd ma enam ei vaevu.»

Signe muigas, et kui ta kuskile peole hakkab minema, siis mees ikka veel mainib, et ära siis kellegagi amelema hakka. Põhjust endas kahelda ta mehele andnud ei ole ja mõnikord ajavad mehe naljad teda närvi, kuid ta hoiab end tagasi, et mitte tühjast tüli tõsta. Enda sõnul kinnitab ta mehele, et läheb vaid muusikat kuulama ja sõpradega suhtlema.

«Suhtlen küll hea meelega teiste inimestega soost olenemata, kuna tööl ei käi ja saan vähe teistega igapäevaselt suhelda,» nentis ta. «See aga ei tähenda, et ma kellegagi flirdiks.»

Signe arvates on see normaalne, kui aeg-ajalt käiakse ka ilma oma kaaslaseta väljas. «Ei pea olema kogu aeg nagu sukk ja saabas. Mõnikord on oma sõprade ja sõbrannadega ka omad jutud vaja ära rääkida.»

Samas lisas naine, et see ei ole ka hea, kui pidevalt käiakse eraldi väljas ja sõbrad on erinevad. «Mõned sõbrad võiks olla ühised ka ja mõned üritused võiks olla sellised, kus ollakse harjunud koos käima. Siis on rohkem teemasid, mida koos arutada ja mis seovad. Kui oleks võimalik, siis me käiksime rohkem koos väljas.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles