Kuidas rääkida lastega traumeerivatest sündmustest?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui laps on kogenud midagi traumeerivat? Kas vältida sellest rääkimist või selgitada lapsele juhtunut? Kuidas taastada lapse turvatunne ja vähendada kartust välismaailma ees?

Koolikiusamised ja lähedase inimese surm on laste jaoks väga traumeerivad sündmused. Samamoodi hirmutavalt võivad mõjuda ka rahutused tänavatel või tulistamised kaubanduskeskustes. Taolised juhtumid panevad vanemaid mõtlema, kuidas lapse hirmu vähendada, kirjutab Huffington Post.

Järgnevalt on välja toodud mõned soovitused, kuidas lastele hirmutavaid sündmusi seletada ja mida teha, et nad ei kardaks koduukse taga olevat maailma.

1. Vali ja töötle informatsiooni
Kasuta oma täiskasvanu tarkust, et analüüsida traumeerivat informatsiooni ja tee kindlaks, kas info on lapsele eakohane. Väikeste laste puhul on üheks võimaluseks panna kinni televiisor või raadio. Isegi kui arvad, et su jõnglane ei saa aru, millest televiisoris räägitakse, on visuaalsed pildid siiski hirmuäratavad. Ise võid informatsiooni ammutada Internetist või televiisorist pärast seda, kui laps on magama läinud. Vestlused on lapse jaoks vähem hirmutavad ja ärevust tekitavad kui uudistes traumeerivate kaadrite nägemine.

Aga lapsed võivad infoga kokku puutuda ka sotsiaalmeedia vahendusel. Kuna tänapäeva lapsed kasutavad arvutit juba üsna noores eas, peaksid olema valmis selgitama, arutlema ja aitama mõista seda, mida nad kuulevad või näevad. Anna lapsele märku, et oled vajadusel tema jaoks olemas, niimoodi tekitad kindlustunnet.

2. Ära valeta
Erinevate teemade arutamisel, olgu selleks siis tulistamine, röövimine, looduskatastroof või kellegi haigusdiagnoos, on oluline olla aus. Suure tõenäosusega saab laps teada, et valetasid ja tunneb end reedetuna ega usalda sind enam. Selle asemel analüüsi infot ja otsusta, milliseid fakte sobiks lapsele rääkida. Väiksele lapsele võid lihtsalt öelda: «Ühes suures poes juhtus midagi halba ja paljud on pahased, sest üks inimene sai surma ja palju inimesi kartsid.» Vanemale lapsele võid täpsemat informatsiooni anda, öeldes: «Kaubamajas toimus tulistamine ja keegi sai surma. Seal oli palju inimesi ja tekkis suur paanika. Paljud said vigastada ja on traumeeritud.»

3. Tekita lapses turvatunne
Kõige olulisem on aidata lastel juhtunut mõista ja taastada turvatunne. Tuleks kinnitada, et koduriik on ikkagi turvaline elupaik või et juhtunu oli harv nähtus.

Lastega tuleks arutleda ka meedia teemadel. Peamiselt peaks neile selgitama seda, et sensatsioonilised uudised tähendavad telejaamadele suuremat vaatajaskonda kui igavad «tuletõrjujad päästsid kassi puu otsast» lood. Kui meedia oleks tasakaalus, näeksime rohkem, et inimkonna hulgas on palju häid ja armastavaid inimesi, kes teevad teistele head.

4. Su enda hoiakud on nakkavad
Lapsed jälgivad su reaktsioone, et mõista, kuidas nad peaksid sündmustesse suhtuma. Sa ei suuda oma last maha rahustada, kui tunned ise suurt muret. Edasta oma sõnumid lastele rahulikul ja kindlal moel, ära ole liialt kaitsev.

5. Kui laps vajab kallistust, tee seda
On normaalne, et lapsed vajad su lähedust rohkem, kui on kogenud midagi traumeerivat. Ole armastuse ja kallistuste jagamisega helde. Puudutusel on võime vallandada kehas suur hulk kemikaale, mis aitavad stressi vähendada. Ära ainult suhtu lapsesse haletsusega, sest see saadab talle sõnumi «ma ei usu, et saad ise hakkama», kui tegelikult tahame lastes tekitada tunnet, et usume neisse. See suurendab enesekindlust ja turvatunnet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles