Manal al-Sharif – naine, kes hakkas Saudi Araabia autojuhtimiskeelule vastu

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manal al-Sharif
Manal al-Sharif Foto: Reuters / Scanpix

Manal al-Sharif kasvas Saudi Araabias üles teadmisega, et naistele on patune ja keelatud muusika kuulamine, auto juhtimine, ilma meessoost isikuga konsulteerimata millegi otsustamine ja enda näo avalikult näitamine.

Ta uskus siiralt muusika saatanlikesse võimetesse, nii et põletas paljud oma isa ja vendade helikassetid, et nad ei saaks neid enam kuulata, kirjutab CNN. Siis, ühel päeval aastal 2001, kui ta hakkas oma venna Ameerika kassetti islami loenguga üle lindistama, sai uudishimu temast võitu. Ta kuulas veidi ja lasi seejärel esimesel palal oma elu teisele teele juhtida.

Selleks looks oli Backstreet Boysi «Show Me the Meaning of Being Lonely». «Nad rääkisid meile, et muusika on saatana flööt, mis viib abielurikkumiseni,» rääkis Manal al-Sharif Oslos Vabaduse foorumil. «See laul kõlas nii puhtalt, nii ilusasti, nii ingellikult. See on kõike muud kui kuri. Sel päeval ma mõistsin, kui üksi olen ma maailmas, millesse end isoleerisin.»

Nüüd on Al-Sharif 33-aastane. Ta kogus tähelepanu eelmisel aastal sellega, et postitas YouTube’i video endast, sõites autoga maal, kus naistele on see keelatud. Nüüd esindab ta Saudi Araabia naisliikumist Women2Drive, mis plaanib 17. juunil demonstratsiooni, et ka naistele antaks lihtne õigus – linnas autoga ringi sõita.

Kuigi otseselt ei ole naiste autojuhtimine Saudi Araabias illegaalne, keelab seda 90ndate alguses välja antud religioosne seadus, mida omakorda toetab siseministeeriumi käskkiri. Al-Sharif järgis oma tegevusega 1990. aastal 6. novembril toimunud demonstratsiooni, milles naised sõitsid ilma loata Riyadh’is.

Eelmise aasta mais lasi lahutatud ühe lapse ema oma tuttaval filmida seda, kuidas ta sõitis Khobari tänavatel oma autoga. Al-Sharifil oli peas must rätik ja ninal päikseprillid, kuid nägu oli katmata. YouTube’i videos räägib ta, et tahab riiki muuta. «Mida peaks naine hädaolukorra puhul tegema? Jumal hoidku, kui ta mees on temaga ja saab südamerabanduse… Kõik meist ei ela luksuslikku elu ja kõigil ei ole autojuhte.»

Selline kuulmatu tegu ei jäänud aga tähelepanuta ja järgmisel hommikul ta vahistati. Teda hoiti kinni üheksa päeva ning lasti lõpuks lahti suuresti tänu rahvusvahelisele survele, mida naised soodustasid Facebooki ja Twitteri abil. 2011. aasta juunis kordasid tosinad Saudi Araabia naised sama protesti. Nüüd, 17. juunil plaanivad Women2Drive naised taas ühe sõidu ette võtta.

Al-Sharif seekord ise osa ei võta, sest kardab oma pere turvalisuse pärast. «See seaks ohtu kogu mu pere, mitte ainult mind,» tunnistas ta.

Naise sõnul ei ole aga asi ainult auto juhtimises. Saudi Araabia naised ei tohi enne 2015. aastat hääletada, nad ei tohi ilma meessoost eestkostja nõusolekuta abielluda, riigist lahkuda, minna kooli või avada pangakontot. Enamik ühiskondlikust elust sõltub sugudest.

«Kui naised murravad tabu ja nad ei karda ise autot juhtida, siis ongi kõik,» rääkis ta. «Siis on neil julgust enda eest kõneleda ja tegutsema hakata.»

Backstreet Boysi hetkele lisaks on teda mõjutanud teisedki olulised murrangud elus. Ta kasvas üles islamiäärmuslaste seas ning toetas 1980ndatel džihaadivõitlejaid, ka Osama bin Ladenit. Pärast terrorirünnakut, 11. septembril, mõtles ta oma uskumuste üle sügavalt järele.

Teine murrang tuli pärast lahutust, mis leidis aset ilma naise nõusolekuta. «Ma isegi ei teadnud,» rääkis ta. «Ta lihtsalt läks ja lahutas must ära. Oligi kõik.»

Pärast seda on ta muutnud oma suhtumist meestesse ja ka oma isasse, kes on praegu tema eestkostja. Enam ta ei palu neid, vaid teatab viisakalt, kuidas asjad on. «Ma jõudsin oma elus seisu, mil mul sai meeste kontrollist kõrini. Ma ei küsi enam luba.»

Naise suurimaks mureks on nüüd ta kuueaastane poeg. «Poiss käib koolis ja teda kiusatakse, sest nad teavad, kes ta ema on,» kurtis ta. Al-Sharif üritas oma pojale olukorda selgitada, kuid ei leidnud selleks õigeid sõnu. Ta lubas pojale, et kui too saab vanemaks, siis ta hakkab mõistma ja on oma ema üle uhke.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles