Mida peaksid teadma rindade kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas teadsid, et rinnavähk võib ohustada ka mehi? Aga seda, et tänapäeval on rinnad suuremad kui iial enne? Võiks ju arvata, et naised teavad rindade kohta kõike, kuid selgub, et on paljugi, mida nad ei tea.

Rinnad pole kunagi elanud sellist elu nagu tänapäeval. Osalt seetõttu, et inimeste eluiga on pikem kui enne, kuid osalt ka seetõttu, et meid ümbritsev keskkond on muutunud, kirjutab prevention.com.

Järgnevalt on välja toodud neli fakti rindade kohta ja soovitused, kuidas rindu kaitsta.

Rinnad on õrnad. Võrreldes teiste kehaosadega, on rinnad pisimuutustele hormoonides väga tundlikud. Muutused võivad olla tingitud kemikaalidest, millega puutume kokku iga päev.

Väldi tooteid, mis sisaldavad östrogeenilaadseid kemikaale, eriti konserve ja hügieenitooted. Selle asemel, et süüa konserveeritud toitu, eelista värsket või külmutatud toitu. Šampooni ja seepi ostes vali lõhnatud tooted, hoia eemale nendest, mille koostisosade all on kirjas «lõhn» või «parfüüm».

Rinnad muutuvad järjest suuremaks. Korvi suurused on praegu suuremad kui kunagi varem. Ja muutumas pole ainult rindade suurus – tütarlaste rinnad on hakanud kasvama varem, vanuses 9 või 10 eluaastat, mis tõstab hilisemat rinnavähi riski.

Väldi plasti kuumutamist mikrolaineahjus või nõudepesumasinas – kuumus kiirendab kemikaalide eraldumist.

Rinnavähk ei ohusta ainult naisi. Ka mehed on rinnavähile vastuvõtlikud ja keskkond võib seda mõjutada. Näiteks oli USAs 750 000 elaniku joogivesi ajavahemikus 1950-1980 saastatud, sest vette sattus vähki põhjustavat benseeni. Benseeni ja teiste keemiliste elementide tase joogivees oli 76 korda lubatud tasemest kõrgem. Suurel hulgal saaste piirkonnas elanud meestest diagnoositi hiljem rinnavähk.

Küsi oma joogivee eest vastutajalt vee testimise tulemuste koopiat ja kasuta filterkannu. Benseeniga kokkupuudet kodus on võimalik vähendada ka siis, kui asendad lõhnaküünlad looduslike mesilasvahast küünaldega.

Rinnad muudavad mehed rumalaks. Selle tõestamiseks on lausa katse tehtud: Georgia ülikooli neuroteadlane uuris meessoost tudengite ajusid, kui need vaatasid pilte rindadest. Pildid panid meeste ajus naudingukeskused tööle ja tarbisid ära suure koguse meeste ajuvõimsusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles