Huvitavaid fakte unenägude kohta

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igaüks näeb igal ööl unenägusid, kuid ometi teame unenägudest väga vähe. Kust unenäod tulevad? Mida nad tähendavad? Kas me saame unenägusid kontrollida ja kas peaksime neid tõlgendama?

Unenägude maailm on tunduvalt sügavam kui esmapilgul võib tunduda, seetõttu tasub unenägudesse süveneda ja aeg-ajalt nende tähendusi otsida, kirjutab Woman’s Day.

1. Unenäod võivad aidata kaasa õppimisel
Kui õpid eksami jaoks või üritad uut oskust omandada, võiksid vahepeal teha uinaku või minna varem magama, selle asemel, et varajaste hommikutundideni materjale lugeda. Kui aju näeb unenägusid, aitab see õppida ja probleeme lahendada, ütlevad Harvardi meditsiinikooli teadlased. Unenäod on aju viis töödelda ja mõista uut infot. Oma une – ja aju õppimisvõime – parandamiseks väldi müra magamistoas, näiteks televiisorit, mis võib negatiivselt mõjutada su unenägude pikkust ja kvaliteeti.

2. Kõige tavapärasem unenägu? Su abikaasa petab sind
Kõige tavapärasem unenägu on see, et näed unes oma partnerit sind petmas. Uuringus, kus küsitleti üle 5000 inimese, selgus, et petmisunenägu piinab paljusid inimesi – mõnikord ka korduvalt. Sellel pole üldiselt midagi pistmist reaalse afääriga, pigem levinud kartusega, et sind petetakse või jäetakse üksi.

3. Ühe öö jooksul võid näha tosinat unenägu
Eksperdid ütlevad, et öö jooksul näeb inimene tosinat unenägu, kuid hommikul ei pruugi neid mäletada. Iga unenäotsükkel on pikem kui eelmine, esimene unenägu öö jooksul võib kesta 5 minutit ja viimane enne ärkamist 45-60 minutit.

4. Unenäos on võimalik püsida ka pärast ärkamist
Kas oled kunagi ärganud nii ilusast ja ideaalsest unenäost, et soovid uuesti uinuda ja unenägu kogeda? See on võimalik. Lama vagusi – ära liiguta üldse – ja suudad püsida unenäo taolises seisundis mõne minuti. Eksperdid ütlevad, et kui muudad oma asendit, lõhud sideme unenäoga.

5. Isegi väga veidraid unenägusid on võimalik tõlgendada
Kuigi on raske uskuda, et imelik unenägu su emast, tsirkusest ja lumetormist võib omada tähendust reaalses elus, võib sümboleid ja võimalikke tõlgendusviise peituda igas unenäos – neid tuleb osata vaid otsida. Meie unenäod tähistavad tavaliselt asju, mida peame enda ja ümbritseva maailma kohta õppima või mõistma. Selle asemel, et veider unenägu lihtsalt ära unustada, tuleta meelde, mis tunde see sinus tekitas. Tavaliselt peame taolisi unenägusid ebaolulisteks just nende veidrate elementide tõttu, kuid oluline on see tunne, mis meil unenäos tekkis. Mõnikord on tsirkus ja lumetorm augutäitjad, mis aitavad mõista, mis tunded meil ema vastu on ja võimaldavad meil kogeda tervet tunnete spektrit.

6. Korduvad unenäod võivad tähendada, et mõistus üritab sulle midagi öelda
Kas näed sama luupainajat ikka uuesti ja uuesti? Korduvatest unenägudest tuleks otsida sõnumit, et saaksid neist vabaneda. Näiteks on tihti esinev õudusunenägu see, kus inimesel kukuvad hambad suust välja. Sellest vabanemiseks peaks mõtlema, mida hambad ja suu esindavad. Und nägeva mõistuse jaoks tähistavad nii hambad kui suu su enda sõnu. Hammastega seotud unenägudele tähelepanu pööramine võib aidata suhtlusviisi parandada.

7. Unenägusid on võimalik kontrollida
Filmi «Algus» («Inception») idee seisnes selles, et inimesed kontrollivad oma unenägusid ja muudavad need selliseks nagu ise soovivad. Aga see ei pruugi olla Hollywoodi fantaasia. Uuringu kohaselt on unenägude kontrollimine täiesti võimalik. 64,9 protsenti uuringus osalejatest teatas, et nad olid teadlikud, et nägid unenägu unenäo sees ja 34 protsenti osalejatest ütles, et saavad mõnikord unenäos toimuvat kontrollida. Unenägude kontrollimine ei ole oskus, mida kõik valdavad, kuid seda saab arendada. Eriti kasulik on see oskus neile, kes näevad korduvaid luupainajaid. Kui õpid olema teadlik sellest, et näed und, oskad oma unenägusid koledatest kohtadest minema juhtida ja treenid mõistust luupainajaid vältima.

8. Unenägude nägemiseks ei pea magama
Selgub, et ka oma töölaua taga, autos ja isegi lapse jalgpallimängul on võimalik unenägusid näha. Ärkveloleku ajal unenägude nägemine – mitte segi ajada unistamisega – on reaalne ja suhteliselt lihtne tegevus, tuleb vaid oma fantaasiat kasutada. Kõigepealt tuleb mõelda hiljuti nähtud unenäo peale. Leia vaikne koht ja too unenägu ärkveloleku teadvusse ning lase sel oma rada minna. Lase unenäol taas ellu ärgata. Ärkveloleku ajal unenägude nägemist saab kasutada lõõgastumistehnikana, kuid selle abil on võimalik ka segadusttekitavat unenägu analüüsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles