Viljaka naisega räägivad mehed teisiti

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehed on väga loomingulised, kui nad üritavad märgata naiste seksuaalse huvi signaale. Hiljutine uuring võttis selle dünaamika spetsiifilisemalt tähelepanu alla, et teha kindlaks, kas mehed räägivad naistega ovulatsiooni ajal teisiti.

Nüüdseks on teadlased kindlaks teinud, et kui naine on viljakas, siis on justkui täiskuu seis, kirjutab psychologytoday.com. Nii mehi kui naisi juhivad siis jõud, mis on neist endist tugevamad, et teineteist võrgutada ja täita evolutsiooni kõrgeimat eesmärki – paljuneda.

Ovulatsiooni ajal muutub nii naise välimus kui käitumine, et ta oleks mehele ihaldusväärne. Kui naise keha on paaritumiseks valmis, siis muutuvad hormoonide tõttu ta näo nahatoon, hääletoon ja lõhn. Ta hakkab ka seksikamalt riietuma, rääkima ja kõndima. Mehed panevad neid vihjeid alateadlikult tähele ning need stimuleerivad nende soovi paarituda.

Jacqueline Coyle ja Michael Kaschak soovisid kindlaks teha, kas need muutused laienevad ka meeste kõnele, kui nad naistega räägivad. Keel, mida inimesed igapäevaselt kasutavad, on enamasti alateadlik, aga individuaalsed lingvistilised valikud nagu hääl, sõnavara ja lauseehitus võivad teenida teatud eesmärke inimsuhetes. Näiteks määrab valitud keelemustri kasutamine inimese identiteedi ja osaluse mingis inimgrupis. Keelekasutus võib näidata ka inimese hoiakut vestluskaaslase suhtes.

Varasemad uuringud on näidanud, et dialoogi käigus kohandavad rääkijad oma käitumist vastavalt keelelise struktuuri spektrile. Kuigi kõne uurimine on väga keeruline, on kindlaks tehtud, et vestluses lähevad inimesed kaasa sellega, kui kiiresti räägitakse ning millist sõnavara ja lauseehitust kasutatakse. Keelelist käitumist klapitatakse selleks, et hästi läbi saada, et suhtlemine oleks sujuv ja et inimestel oleks üksteise seltsis hea olla. Samuti vastandatakse end teisele ja valitakse teistsugune kõnepruuk, kui soovitakse distantsi vestluspartneriga.

Seega paljastab verbaalne ja mitteverbaalne suhtlus suhete kohta väga palju. Eelnevad uuringud on näidanud ka seda, et olenevalt määrast, kui palju naine ja mees omavahel rääkides on valmis oma kõnet kohandama, näitab see, kui suur on tõenäosus, et neil tekib romantiline suhe ja et see jääb ka pidama. Armastuses paraku ei käi aga asjad nii lihtsalt ja selgelt.

Sinna juurde tuleb lisada veel loovus, mis on partnerivalikul väga atraktiivseks omaduseks. Mehed, kes otsivad endale kaaslast, võtavad sagedamini riske, on loovad ja nende käitumine ei ole alati tavapärane. See kehtib ka keeleliste valikute puhul. Varasemalt on kindlaks tehtud, et võrreldes nendega, kes otsivad kaaslases pigem sõpra, kasutavad mehed, kes otsivad partnerit, tavapäratumaid sõnu, et demonstreerida oma loovust.

Selleks, et teha kindlaks, kas mehed räägivad teisiti naistega, kel on ovulatsioon, lasid teadlased katsealustel meestel suhelda naistega, kelle menstruaaltsüklid oli erinevas staadiumis.

Iga katse alguses paluti kastealustel väikese laua taga koos dokumente täita. Seda tehti taotluslikult, et mehed saaksid märgata vihjeid naiste viljakuse kohta. Sel ajal sai paar omavahel vabalt suhelda, kuigi osalistel paluti käituda tagasihoidlikult ja neutraalselt. Varasemad uuringud on muide ka kinnitanud, et mehel kulub vaid paar minutit selleks, et teha kindlaks, kas naine on paaritumiseks valmis või mitte.

Järgmises katse osas istusid naised ja mehed erinevate laudade taga. Seejärel anti neile ülesandeks kordamööda pilte kirjeldada. Teadlased uurisid sel ajal nende dialoogi struktuuri. (Tavaliselt, kui inimene kuuleb teatud lausestruktuuri, siis ta läheb isegi selle kasutamisele üle. See kõlab küll juhuslikult, kuid nii see peabki olema.) Seejärel uurisid teadlased, et kui palju täpsemalt vestlejate kõned ühtisid.

Coyle ja Kaschak arvestasid kahe võimaliku tulemusega. Kui mees tajub seksikat naist, siis võib ta soovida oma kõnet naise kõnega kohandada, et tekiks side ja naisel oleks temaga mugav suhelda. Teisalt tahab paarituda sooviv mees näidata fertiilsele naisele oma loovust, et tõestada oma geneetilist tugevust.

Tulemustest ilmnes, et mehed eelistasid naisi võluda oma verbaalse võimekusega. Mida viljakam naine, seda vähem üritas mees vestluses oma kõne naise kõnega sobitada. Teadlased järeldasid oma uuringust kolme sammu: esiteks märkavad mehed viljakat naist, mis stimuleerib nende paaritumissoovi; teiseks soovitakse naisele näidata loovuse abil oma geneetilist vormi ning kolmandaks kasutatakse seetõttu kõnestruktuuri, mis ei kattu naise kõnestruktuuriga, et näidata enda kui paarilise väärtust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles