Palgatõus võib aidata vältida südamehaigusi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varemalt on kindlaks tehtud, et ühiskonnas paremale positsioonile tõusmine mõjub tervisele hästi. Nüüd on teadlased ka kinnitust leidnud väitele, et palgatõus võib aidata vältida südamehaigusi.

Pole küsimustki, et palgatõus on hea uudis rahakotile – nüüd on uuring aga kindlaks teinud, et see mõjub hästi ka tervisele. Neil, kes töötasid firmades, kus palgatõusu saamise tõenäosus oli kõrge, oli 20 protsenti madalam südamehaiguste risk, kui neil, kellel polnud palgatõusu lootust, vahendab Daily Mail.

Teadlased uurisid 4700 töötaja tööalast ajalugu vahemikus 1985-1999 ja leidsid, et kaks korda suurema palgatõusu võimalusega ettevõtetes töötajad olid 20 protsenti väiksemas riskis, et neil diagnoositakse südamehaigus.

Teadlased võtsid arvesse eksisteerivaid haigusi ja tööleasumise aega. See tähendab, et uuringus ei kasutatud vaid tervisliku eluviisiga inimesi.

Teadlased kinnitasid, et meeldivad üllatused võivad tervist positiivselt mõjutada. Ühiskonnas kõrgema positsiooni saavutamine tekitab parema enesetunde. Eelnevad uuringud on näiteks näidanud, et Oscari ja Nobeli preemia võitjad elavad kauem kui nominendid.

Palgatõus on üks ühiskonnas ülespoole liikumise mehhanismidest. Parema positsiooni saavutamine mõjub tervisele hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles