Enamasti saab laps mürgistuse kodus vanema hooletuse tõttu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lastehaigla vastuvõtuosakonna lastearst Helke Nurme sõnul saavad haiglasse jõudnud lastest 80 protsendil juhtudest mürgistuse kodus.


Alla viie-aastaste laste statistika näitab, et haiglasse jõudis ravimite mürgistusega 64 protsenti lastest. Alla kolme-aastaseid ägedate mürgistustega juhte oli 68 protsenti. Kui 1980. aastatel oli üheks suureks mureks 80-protsendiline äädikas, mis põhjustas söögitoru söövitust ja mida tänapäeval enam ei müüda, siis praegu on suureks murekohaks kanalisatsioonitorupuhastid. «Kodukeemia on suur murelaps, sest neil on päris tõsised tüsistused,» ütles tohter.

«Ägedad mürgistused puudutavad enamasti väikelapsi, õnneks on need enamasti kerged kogused. Väikelastel on rohkem mürgistusi ravimitega, noortel alkoholi või suitsiidkatsetega,» selgitas Nurm ning lisas, et Tallinna lastehaiglasse jõudnud laste haigusjuhtudest moodustavad ägedad mürgistusjuhud alla kolme protsendi.

Lastearst selgitas, et kui laps on saanud ravimimürgistuse ja pole täpselt teada, millist tabletti ta sõi, tuleks haiglasse minnes kaasa võtta kõik tabletid ja pakendid, millele rüblik ligi pääses. «Siis saab vaadata, mis on potentsiaalselt ohtlikud asjad.»

Olenemata tablettide kogusest, on rasestumisvastased pillid naise sõnul lapsele suhteliselt ohutud, ning millegipärast söövad neid rohkem just poisid.

Patarei allaneelamisel tuleks aga haiglasse pöörduda suhteliselt kiiresti, kuna maos võib kemikaal lekkima hakata ning see söövitab limaskesta. Süütevedeliku pärast tuleb suve jooksul Tallinna lastehaiglasse 3-4 last.

Torusiil

Torusiili neelamisel tekivad kõige raskemad kahjustused just söögitorus. Torupuhastusvahend söövitab söögitoru ringjalt kogu ulatuses ja sümptomitena on valu suus ning koheselt tekkiv sügav neelamistakistus. Söögitoru armistumine ja ahenemine toimub nädalatega, mis tähendab, et nii kaua ei saa laps midagi süüa ega neelata, isegi sülje neelamine on äärmiselt valulik.

Selleks ajaks pannakse lapsele sond makku, mille kaudu saab teda süstlaga toita. Et aga söögitoru saaks hakata uuesti kasutama, on seda vaja laiendada. Nurm selgitas, et kõigepealt viiakse narkoosi all olevale lapsele söögitorusse sond, mida on võimalik täis puhuda ja sellega toru laiendada. Sondi hoitakse seal mõnda aega ning võetakse siis uuesti välja. Seda protseduuri tehakse korduvalt ja korduvalt.

Tohter tõi ka näite, kuidas 2005. aastal oli üks 7-aastane tüdruk joonud Torusiili, mille oli talle joomiseks andnud tema 9-aastane vend. Pärast 1,5 aastast tulutuid söögitoru laiendamise katsetusi otsustati tüdrukul söögitoru ära opereerida ning peensoolest uus jupp asemele panna. Ka see ei lahendanud probleemi ning 2009. aastal tehti tüdrukule uus operatsioon. Nüüd on tüdruk 14-aastane ning ta on sunnitud aastas paar korda arsti juures käima, kuna ei saa siiani valude tõttu korralikult süüa ja kohati on probleeme isegi sülje neelamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles