Retseptid: šokolaadikook küpsetatud pirnidega ja laimi-juustukook

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadikook
Šokolaadikook Foto: Sony Entertainment Televison

Juunis on Sony Entertainment Televisioni ekraanil tagasi võistkondade kulinaarseid oskusi proovile panev tele-show «Minu köök on parim». Avaldame saatest kahe oivalise koogi retseptid.

Eelmisel nädalavahetusel astus võistlustulle 4 võistkonda, kelle kokakunst teenis kohtunikelt nii ülistavaid kiidusõnu kui ka karmi kriitikat. Nii žürii kui kaasvõistlejad jumaldasid Matthew & Gabrielle’i juustukooki ning Clinti & Noah šokolaadi-mousse kooki, mida tasub kodus kindlasti järgi proovida.


Clinti & Noah suussulav šokolaadikook küpsetatud pirnidega

Kogus: 8-10 inimesele

Koostisosad

Kook:
675 g tumedat šokolaadi, väikeste tükkidena
450 g pehmet, ilma soolata võid
675 g tuhksuhkrut
10 muna
Küpsetatud pirnid:
4 pirni – kooritud, ilma südamikuta, poolitatud
1 purustatud kaneelikoor
100 g pruuni suhkrut
Serveerimiseks:
hapukoor
tume kakao
1/2 tl musta soola
värsked piparmündilehed

Valmistamine

1. Eelkuumuta ahi 120 kraadini.

2. Aseta poolikud pirnid väiksemasse ahjuvormi. Lisa kaneel, suhkur ja piisavalt vett, et see kataks pirnid. Kata ahjuvorm fooliumiga ja küpseta umbes 4 tundi või seni kuni pirnid on pehmed. Selleks, et pirnid ära ei kõrbeks, võib küpsemise ajal vormi vett juurde lisada. Kontrolli pirne iga tunni järel. Kui pirnid on küpsenud, võta nad ahjuvormist välja ja jahuta täielikult maha.

3. Koogi valmistamiseks eelkuumuta ahi 160 kraadini. Määri 20 cm läbimõõduga koogivorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga.

4. Sulata ja sega šokolaad ja või tasasel tulel, vees oleva kausi sees kuni šokolaad ja või on sulanud ning omavahel hästi segunenud. Eemalda segu tulelt ja jahuta umbes 10 minutit.

5. Vahusta munad ja suhkur kreemjaks. Lisa juurde parajalt jahtunud sulatatud šokolaadi- ja võisegu.

6. Vala segu koogivormi. Aseta vorm veega täidetud suuremasse vormi või sügavale ahjuplaadile. Jälgi, et vesi kataks umbes pool koogivormi kõrgusest. Küpseta ahjus 55 minutit. Eemalda koogivorm alusvormist. Jahuta. Aseta kook ööpäevaks külmikusse.

7. Serveerimiseks lõika kook tükkideks ning aseta taldrikutele. Lisa koogitükile pisut hapukoort ning kaunista musta soolaga. Lisa igale taldrikule lisaks pirnipoolik. Raputa peale kakaod ning kaunista piparmündilehega.

Nipid
1. Kui võimalik, siis kasutada pirnisorti Beurre Bosc, mis on magus ja mahlane ning pigem suur.
2. Oluline on šokolaadisegu enne muna ja suhkruga segamisest maha jahutada. Kui see jääb liiga kuumaks, võib muna tükki minna.
3. Musta soola asemel võib kaunistuseks kasutada ka riivitud mõru šokolaadi.

Üldised soovitused
1. Küpsetamine veevannis kaitseb kooki ahju otsese ja tugeva kuumuse eest, mis võib koogi kuivaks muuta.
2. Šokolaadi-mousse kook maitseb hästi ka konserveeritud mustade kirssidega või espresso kastmega.


Matthew & Gabrielli laimi-juustukook

Kogus: 8-10 inimesele

Koostisosad

Koogi sisu:
3 x 250 g toorjuustu
220 g tuhksuhkrut
1/4 tl vaniljeekstrakti
2 laimi koort ja mahla
3 muna
1 munakollane
125 ml vahukoort
Koogi põhi:
1 x 250 g pakk küpsiseid (nt Digestive)
2 spl pruuni suhkrut
125 g sulanud ja ilma soolata võid
Serveerimiseks:
Värsked laimi viilud ja vahukoor

Valmistamine

1. Koogipõhja tegemiseks purusta küpsised ja suhkur köögikombainis. Lisa või ja purusta edasi kuni ained on omavahel segunenud. Suru segu 22 cm läbimõõduga teflonist koogivormi põhja (või töötle tavaline koogivorm rasvainega nii, et kook sinna kinni ei jääks). Jahuta koogipõhja 1 tund.

2. Eelkuumuta ahi 220 kraadini.

3. Vahusta omavahel toorjuust, suhkur, vanilje, laimi koor ja mahl kuni segu on pehme ja ühtlane. Lisa ükshaaval munad, samal ajal vahustades. Lisa ka munakollane ning sega läbi kuni segu on ühtlane. Lisa vahukoor. Vala segu koogipõhjale.

4. Küpseta kooki ahju alumisel restil 10 minutit. Seejärel vähenda temperatuuri 150 kraadini ja küpseta veel 25-30 minutit või kuni segu on peaaegu tahke.

5. Jäta ahjuuks praokile ja jahuta juustukooki esmalt ahjus. Kata kook ja aseta külmkappi vähemalt 4 tunniks kuni ööpäevaks.

6. Lõika kook parajateks lõikudeks ja serveeri laimi viilu ja vahukoorega.

Nipid
1. Küpsisesegu koogipõhja surumiseks võib kasutada joogiklaasi põhja, mille abil saab tahke ja tugeva koogipõhja.
2. Garneeringuks võib kasutada riivitud tumedat šokolaadi, mis sobib laimiga imehästi.

Üldised nipid
1. Laimi koort eemaldades püüa riivida vaid laimi roheline osa, sest vilja valge osa on väga mõru.
2. Juustukook tasub valmis teha päev varem. Nii saavad erinevad maitsed piisavalt tõmmata ning kook jääb piisavalt tahke. Küpsetatud juustukooki soovitatakse süüa toatemperatuuril.

***

Mida mõnusat valmistavad «Minu köök on parim» kodukokad järgmisena ning kelle köök on parim, saab näha laupäeval ja pühapäeval algusega kl 12.40 Sony Entertainment Television telekanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles