Kooli lõpetamisel ruulivad lihtsus ja naturaalsus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljastavad ja edevad “vahukoorekleidid“ sobivad küll peotantsijaile, kuid lõpuaktuseks sellist soetada ei maksa.
Paljastavad ja edevad “vahukoorekleidid“ sobivad küll peotantsijaile, kuid lõpuaktuseks sellist soetada ei maksa. Foto: Margus Ansu / Postimees

Vähem on rohkem – see igikestev tõde pole kuhugi kadunud ka sel koolide lõpetamise hooajal. Piduliku sündmuse puhul välimusele lihvi andes ei tohiks unustada koolilõpetaja loomulikku ilu, arvavad üksmeelselt nii stilistid kui juuksurid.

Sõnapaari “kooli lõpetamine” mainimine hüperenergilisele stilistist saatejuhile Ženja Fokinile mõjub nagu punane rätt härjale. Nõuandeid ja nippe on Lääne-Virumaa päritolu moetundjal jagada justkui varrukast, nii tundub, et kõik kooli lõpetamisega silmitsi seisvad noored peaksid kohustuslikus korras stilist Fokini karmi pilgu alt läbi käima, sest vaid nii saaks vältida moe­apsakaid, mida hiljem piinlik meenutada.

Fokini rohketest näidetest jäävad aga selgesti pinnale need olulised vead, mida iga koolilõpetaja vältima peaks, olgu tegemist põhikooli või gümnaasiumi lõpetamisega.

Ženja Fokini keeld number üks: mitte mingil juhul ei tohiks muretseda endale tüüpilist pitsilist-satsilist “vahukoorekleiti”. Kuigi ­põhi­koolilõpetajad tahaksid sageli välja näha nagu printsessid, pole selline kleit õigupoolest ei moekas ega ilus.

Lisaks ei ole pitsilise kleidi kandmise võimalusi Fokini sõnul hiljem kuigi palju. Pigem jäävat säärane rõivatükk kasutult kappi seisma.

Keeld number kaks: ärge praadige ennast enne lõpetamist solaariumis grillkanaks! Seda rõhutab Fokin kui liigagi sageli esinevat moeapsu, sest tütarlaste seas olevat enne pidu solaariumikabiinis naha kõrvetamine väga populaarne. Et oluline tähelepanek asjaosalistel märkamata ei jääks, võiks selle leheveergudele stilisti arvates suisa trükitähtedega kirjutada.

“Igasugune ülepraadimine on väga in, saadav grillkanajume aga väga inetu. Ilus on kerge jume, mis sobitub noore inimese loomuliku nahatooniga,” räägib Fokin.

Oma välimuse ületuunimisega pidavat enam probleeme olema just põhikoolilõpetajatel, sest gümnasist mõtleb juba pikemalt läbi, mida selga panna ning kas ostetud rõivaeset hiljemgi kanda saab. Just praktilisust peab ka Fokin kleidi ilu kõrval olulisimaks. Tema sõnul on ühe kleidi kandmise võimalusi tohutult, vaheldust tuleks luua kingade, sukkade ja aksessuaaridega.

Näiteks kirkatooniliste rõivaste juurde tasuks kindlasti hankida lihtsamad ehted. Kui aga riiete üldplaan on leebem ja värvid tagasihoidlikumad, võib julgemalt värviküllaste ja silmatorkavamate aksessuaaride poole kiigata.

“Näiteks beeži kleidi juurde sobivad suurepäraselt türkiissinised ehted.”

Üldistest trendidest toob asjatundja välja praegu hinnatud niinimetatud süüdimatu lillelapsenatuuri, kõrgmoelavad aga peavad lemmikuks troopilisi teemasid – värvivalikud on julged, kirkad ning meenutavad paradiisiaeda.

Saamaks hetke moetrendidest täpsemat ülevaadet, soovitab Fokin tutvuda Eesti moeloojate värske toodanguga.

Kes aga tahab sajaprotsendiliselt välistada riski, et lõpuaktusel tuleb viibida samasuguses kleidis nagu mõni klassi- või kooliõde, sellel on turvalisem valida kaupluse asemel õmblusateljee.

Rakveres tegutseva Karveliisa õmblusateljee õmbleja Triin Reinkubjase sõnul on aktiivne lõpukleitide valmistamine praegu täies hoos ja varsti hakkab lõppki terendama.

Tellitud tualettidest enamik on lühikesed kleidid, valdavateks detailideks krooked kleidi allosas ning materjalivalikus võimalikult õhulised kangad. Värvivalik ulatuvat seinast seina.

Väga eksklusiivseid tellimustöid Reinkubjase hinnangul veel ei ole olnud, kuid ta märgib samas, et praegusel koolide lõpetamise hooajal on kleite tellitud rohkem kui eelmisel.

Noormeestel olevat stilist Ženja Fokini arvates neidudega võrreldes lihtsam, sest hästi istuv ülikond on ikka moes ning paljudel koolilõpetajatel see varasemast ajast juba olemas.

Siiski tasuks ka tugevama sugupoole esindajatel oma välimusse loovalt suhtuda ning enne aktusele minemist kriitiline pilk peeglisse heita. Stilist Fokini sõnul on noormeestel just lipsud need, millega annab välimusele vürtsi ja mänglevust lisada.

Kuna koolide lõpuaktused toimuvad suvisel ajal, siis võib musta pintsaku ja valge triiksärgi kooslus moeasjatundja meelest liiga igavalt ja konservatiivselt mõjuda. Nii viskabki uljas noormees õhku idee kanda valge särgi asemel hoopis julgemas värvitoonis helesinist triiksärki korallpunase lipsuga.

Materjalidest soovitab Fokin näiteks linasest riidest pintsakut, mis soovitatavalt võiks olla ka taljes. Säärase rõivatüki leidmisega kaubandusest ei tohiks probleeme olla, kõige enam levinud kaubamärkide seast otsides peaks soovitud pintsaku stilisti arvates leidma küll.

Mida aga võtta ette juustega? Ka praegune juustemood soosib neid, kes siis kas laiskusest või mugavusest läheksid lõpetamisele meelsasti lihtsalt pestud ja kammitud lahtiste juustega. Fokini meelest on pikk lahtine juus alati väga ilus, peaehtele pidulikkuse lisamiseks võib kasutada erinevaid punutisi.

Krunnide ja üles pandud soengute suhtes on stilist aga üsna resoluutne – need on vanamoelised ja noortele ta selliseid soenguid ei soovita.

Lihtsuse ilule ja võlule rõhub Rakveres asuva ilusalongi Belle Stuudio juuksur Marge Kallaste, kes ütleb, et lõpetamiseks on juuksurisalongi aja broneerinud paljud, kuid enamasti tullakse oma nägemusega, milline soovitakse tähtsal päeval välja näha.

Kõikvõimalike punutiste võidukäiku toob välja temagi ning märgib, et salongi nooremad meistrid on läbinud suisa spetsiaalseid koolitusi, et keerulisemate punutud soengutega toime tulla.

“Kindlasti peaks soengu puhul arvestama sellega, mida koolilõpetaja seljas kavatseb kanda. Kas on paljad või kaetud õlad ja muud niisugused nüansid mängivad olulist rolli ning kindlasti küsime kliendilt alati tema rõivaste kohta,” jagab juuksur Marge Kallaste lahkesti nõu, millest soengu valimisel lähtuda. Kui aga noore inimese nägemus läheb juuksuri arvates vastuollu maitsekuse ja sobivusega, püüavad asjatundjad kindlasti leida kliendile parima lahenduse.

Lihtsus, lokid ja lained – need on kolm märksõna tänavusel lõpetajate hooajal. Kes juuksurisalongi minna ei ihalda, see saab lihtsamate soengutega kahtlemata hakkama ka kodus. Olevat raudne reegel, et lokiliste juuste omanikud tahavad lõpupäeval sirgeid juukseid ning vastupidi.

Seega – käepäraste lokitangide või juuksesirgendaja kasutamisega peaksid hakkama saama kõik ning tihtipeale ei ole salongisoengu järele vajadustki. Eriti puuduvat otsene vajadus neil, kel pikad ja ilusad juuksed, sest need eelistavad ka salongitöötajad enamasti lahti jätta.

Et pealtnäha pisut naiivsele juuksepahmakale vürtsi lisada, soovitab juuksur kasutada erinevaid aksessuaare ja ehteid, näiteks lilli, mis on popid ka sel suvel.

2011/2012. õppeaasta lõpuaktused
Lääne-Virumaa koolides

Haljala gümnaasium- 22. juunil kell 14 põhikool, kell 17 gümnaasium Haljala rahvamajas

Jäneda kool- 16. juunil kell 14

Kadrina keskkool- 21. juunil kell 17 põhikool, 22. juunil kell 15 ­gümnaasium Kadrina rahvamajas

Kiltsi põhikool - 15. juunil kell 17

Laekvere põhikool- 15. juunil kell 17 Laekvere rahvmajas

Kunda ühisgümnaasium- 22. juunil kell 13 põhikool, kell 16 gümnaasium

Lasila põhikool- 15. juunil kell 15

Lehtse kool - 16. juunil kell 17

Muuga põhikool - 15. juunil kell 18

Põlula kool- 15. juunil kell 16

Rakke gümnaasium- 22. juunil kell 15 põhikool, kell 18 gümnaasium

Rakvere eragümnaasium- 19. juunil kell 16 põhikool kooli ­saalis, 22. juunil kell 14 ­gümnaasium Rakvere teatris

Rakvere gümnaasium- 19. juunil kell 14 põhikool, 21. juunil kell 14 gümnaasium

Rakvere põhikool - 15. juunil kell 16

Rakvere reaalgümnaasium- 20. juunil kell 16 põhikool, 21. juunil kell 16 gümnaasium

Rakvere täiskasvanute gümnaasium - 21. juunil kell 14 põhikool ja gümnaasium Rakvere rahvamajas

Roela põhikool - 16. juunil kell 15 Roela rahvamajas

Salla põhikool - 15. juunil kell 16

Simuna kool - 16. juunil kell 14 ­Simuna rahvamajas

Sõmeru põhikool- 19. juunil kell 14

Tamsalu gümnaasium- 16. juunil kell 12 põhikool, 20. juunil kell 18 gümnaasium

Tapa vene gümnaasium- 20. juunil kell 16 põhikool, 21. juunil kell 16 gümnaasium

Tudu põhikool - 16. juunil kell 13

Vajangu põhikool - 16. juunil kell 15

Uhtna põhikool - 15. juunil kell 17

Vasta põhikool - 15. juunil kell 18

Vinni-Pajusti gümnaasium- 19. juunil kell 18 põhikool, 20. juunil kell 18 gümnaasium

Võsu kool - 16. juunil kell 13 Võsu rannaklubis

Väike-Maarja gümnaasium - 21. juunil kell 15 põhikool, kell 19 gümnaasium Väike-Maarja ­rahvamajas

Tapa gümnaasium- 21. juunil kell 16 põhikool, 22. juunil kell 16 ­gümnaasium

Rakvere ametikool - 29. juunil
kell 10, 12.30 ja kell 15 Rakvere ­teatris

Väike-Maarja õppekeskus - 22. juunil kell 13

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles