Cinzia Siig - miljonite eurode valvur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turismifirma palju reisinud juht: Cinzia Siigi lemmikuks on Kreeka väikesaared, eriti Korfu ja Santorini. Ta üritab reisida nii palju kui võimalik ja võtab tihti ka lapsed kaasa.
Turismifirma palju reisinud juht: Cinzia Siigi lemmikuks on Kreeka väikesaared, eriti Korfu ja Santorini. Ta üritab reisida nii palju kui võimalik ja võtab tihti ka lapsed kaasa. Foto: Liis Treimann

Märtsi alguses sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus endale uue nõukogu esimehe –
turismifirma Aurinko tegevjuhi Cinzia Siigi. Arter uuris, kes on see naine, kes hakkab EASi kaudu kontrollima aastas sadade miljonite eurode jagamist.

Cinzia Siigi (34) ellu on tulnud kõik näiliselt lihtsalt. Pärnust pärit tüdruk kolis kooli ajal koos vanematega Tallinna, kus pärast Pelgulinna gümnaasiumi lõpetamist asus õppima toonases Eesti hotellikoolis ja sealt edasi EBSis ärijuhtimise erialal.

Et õpinguteks raha teenida, töötas kooli kõrvalt Vladimir Beloussovile kuulunud turismifirmas Continent Travel tootejuhina. Cinzia vastutada olid lennud Hispaania paradiisisaarele Gran Canariale.

Firma lõpetas pankrotiga, ent selleks ajaks oli palgatöötajast Cinzial koos kolme hispaanlasest äripartneriga tekkinud plaan luua oma turismifirma. «Kõik sai alguse usaldusest. Mul polnud ei kapitali ega erilist know-how’d. See oli saatuslik hetk, kui tegin õige otsuse,» meenutab Cinzia Siig Horizon Traveli sündi aastal 2001. Praeguseks on firma juba kuus aastat soomlaste omanduses ja kannab nime Aurinko.

«Olen pidanud ennast tõestama täpselt samamoodi nagu kõik ettevõtjad. Kui alustasin firmat, ei olnud mul midagi, isegi kogemust mitte. Kõik tuli raske töö ja õppimise käigus,» räägib Cinzia Siig.
Kümme aastat tagasi, kui toona 24-aastane blond neiu, kelle visiitkaardile oli kirjutatud kolm uhket tähte CEO, esimest korda Madridi turismimessil osales, ei võetud teda sugugi tõsiselt.

Hispaanias on turismiinimesteks üldjuhul vanemapoolsed härrasmehed, kes ei suutnud uskuda, et noor tütarlaps suudab nende äris midagi korda saata. «Respekt tuli enesetõestuse kaudu – kui nad nägid, et lennukid tõepoolest lendavad ja kliente tulebki, siis järgmisel aastal oli juba palju lihtsam läbi rääkida,» meenutab Cinzia.

Eestisse on pärast turismifirmade pankrotilainet jäänud neli reisikorraldajat, ja 20-protsendise turuosaga Aurinko on neist kõige vanem.

Hea haridus Londonist
Et firma loomise ajal jäi hariduse omandamine teisele kohale, otsustas Cinzia Siig alustada läinud aasta algusest magistriõpinguid Londonis asuvas Cass Business Schoolis. EASi nõukogu esimehe sihiks on ka doktorikraad, olgu siis Londonist või mõne muu maailma linna heast ülikoolist. Edukas ärinaine maksab ise oma õpingute eest – aasta Inglismaa mainekas äriülikoolis maksab 59 000 eurot, millele lisanduvad kohalesõidu, elamis- ja muud kulud.

«Mul on olnud karjäär ja kool tavapärasest erinevas järjekorras,» tunnistab Cinzia. «EBSi ajal firmat tehes ei pannud ma enda arendamisele nii palju rõhku, kui oleksin pidanud. Praegu võtan õpingutest maksimumi, teen seda iseenda, mitte paberi pärast.»

Londonis veedab Cinzia iga kuu vähemalt nädala, kohtudes eri elualadelt kursusekaaslastega, kes on tulnud magistritööd tegema 25  riigist üle maailma. Oma rühmas on ta üks nooremaid ja Balti riikidest ainuke.

«Paljud on elus midagi saavutanud ja õpivad nüüd enda jaoks. Need inimesed inspireerivad väga palju. Meil on paljust rääkida, peame virtuaalseid telefonikonverentse Skype’i vahendusel.»

Välismaal õppimine on Cinzia sõnul hea kahes mõttes: esiteks võrratud teadmised, mille annab kool, ja lisaks uskumatult lahe keskkond – inimesed, kes jäävad heade kontaktidena su ellu ka pärast kooli lõpetamist. Rääkimata vapustavast Londonist, mis saab iga korraga aina kodusemaks ja selgemaks. Cinzia Siig teeb magistritööd organisatsiooni juhtimisest, sest see tundub talle kõige huvitavam. Ja tuleb praegustes ametites ka kõige rohkem kasuks, leiab ta.

Turismi tuleb arendada
Kuigi ettevõtja loomusega Cinzia Siig on pikaajaline Res Publica, nüüdse IRLi liige, ei plaani ta poliitilist karjääri. Kui majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts naise EASi nõukogu esimehe kandidaadiks esitas, rääkis meedia erakonnaliikme soosimisest. On ta ministrile 316-eurose kuupalgaga nõukogu esimehena mugav variant?

«Ma ei tea, kas erakondlik kuuluvus minu ametisse valimisel põhjus on, oleme suhelnud Juhan Partsiga juba aastaid. Pigem vaatas ta mu  ettevõtjatausta,» tõrjub Cinzia Siig meedias esinenud spekulatsioone. «Nõukogus ei pea istuma ainult ametnikud ja poliitikud, ettevõtja mõtlemisega inimesi on EASi rohkem vaja. Ma ei näe selles midagi imelikku ja loodan väga, et ma ei ole mugav juht.»

Õigustatud on aga küsimus, kas nüüd hakkab turismivaldkond saama rohkem toetusi. «Olen töötanud turisminduses 13 aastat ja loomulikult kuulub mu süda turismile, kavatsen selles vallas kõige rohkem kaasa rääkida,» ütleb Cinzia Siig ja lisab, et Eestit tuleb maailmas rohkem tutvustada.

Euroopas kõige kiiremini kasvava Tallinna lennujaama nõukogu liikmena teab ta, et meil on selleks olemas väga asjalikud inimesed. «Hiljuti toimus Tallinnas Eestit tutvustav Routes Europe, mis oli koos minilaulupeoga väga hästi korraldatud, meil on Tallinn Music Week, PÖFF... Liigume Eestit tutvustavate üritustega õiges suunas, aga tuntus ei saabu üleöö.»

Tempo on elustiil
Kogu kiire elu taustal – firma juhtimine, kool Londonis, EAS jne – võib jääda mulje, et Cinzia Siig on paadunud karjäärinaine, kelle ambitsioonide hulka ei kuulu lapsed ja pere. Tegemist on aga maksimalistiga, kes pole naljalt nõus millestki loobuma. Eriti lastest.

Tütred Marta Liisa (7) ja Laura (4) ei näe praegu ema küll iga päev, ent on tema «lennus olemisega» juba sünnist saati harjunud. Cinzia sõnul ei suudaks ta kõike, kui poleks toetavat perekonda – elukaaslast ja ema.

Nii nagu Cinzia ise, on tegusad ka tema lapsed: Laura käib laulmas Lasteekraani laulustuudios ja Nõmmel kodu lähedal põnnikoolis, Marta lisaks inglise keele tundidele ujumas, tennisetrennis ja jalgpalli mängimas.

«Energia tuleb vist emast. Tahaksin neid rohkem arendada, sotsiaalsemaks muuta. Lapse elu tuleb teha piisavalt sisukaks, et tal poleks põhjust kogu aeg arvuti taga istuda,» räägib ärinaine. Perega koos käiakse Nõmmel jalgrattaga sõitmas ja korra aastas kindlasti koos reisimas.

Cinzia Siig tunnistab, et tal ei ole veel tekkinud tahtmist n-ö ree pealt maha tulla, ent ta ei välista, et vaatab mingil hetkel oma elus prioriteedid üle. «Kogu elu on olnud pingeline. Kui pinged vahel üle pea kasvavad, aitab, kui üks päev aja maha võtan.

Motiveerin end alati leidma võimalust, lahendust. Õnneks on mu ümber olulised inimesed, kellelt saan siis, kui jaks otsas, alati nõu küsida. Pärast tunnustavat sõna suudan jälle rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles