Hämmastavaid beebide kasvatamise viise üle kogu maa

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eri kultuurides on väga erinevad lastekasvatamise kombed. Leidub mitmeid arvamusi, nõuandeid ja arusaamu, mis meile tunduvad huvitavate või ka kummalistena. Samas leidub ka õpetavat.

Dominikaani Vabariigis ei käida esimestel kuudel beebiga üldse väljas. Nimelt hoitakse titasid toas, et kaitsta neid päikese, tuule, viiruste ja kurja silma eest, kirjutab Babble. Kui peabki lapsega õue minema, siis kaetakse ta kinni, et kaitsta teda nii normaalsete kui paranormaalsete nähtuste eest.

Guatemala emad vannitavad oma beebisid külmas vees, sest nad usuvad, et see ravib kuumast tekkinud löövet ja toob lapsele hea une. See, et laps vannis karjub, on nende arvates tavaline.

Rootsi lapsevanemad patsutavad üleväsinud beebi peput, et ta rahuneks ja magama jääks. Laps keeratakse kõhuli ja patsutatakse rütmiliste liigutustega, kuni ta uinub. Usutakse, et rütm meenutab lapsele üsasiseseid liikumisi, mis rahustavad ja pakuvad beebile turvatunnet.

Serbia beebid veedab suurema osa ajast selili. Rahvauskumuse järgi ei tohi ükski laps enne kuuendat elukuud olla istuvas asendis, sest muidu ta vigastab oma puusi. Selleks, et laps end ise istuma ei tõmbaks, pannakse ta kinni.

Bulgaaria rahvausundi järgi kaitseb beebile näkku sülitamine (või ka selle imiteerimine) teda kuradi eest. Kui last aga kiidetakse, siis muutub kurat kadedaks. Lastele õpetatakse juba varakult, et uhkustada ei tohi, sest see toob häda kaela.

Jordaania ema pärast sünnitust jäätist ei limpsi. Seal usutakse, et pärast sünnitust on luud veel avatud ja külmade toitude söömine võib hilisemas elus suuri probleeme põhjustada. Arvatakse aga, et kuum toit stimuleerib rinnapiima teket.

Mongoolias imetatakse lapsi tavaliselt vähemalt kaks kuni neli aastat. Avalik imetamine ei ole samuti mingi tabu.

Hiinas loobutakse mähkmetest juba siis kui beebi on mõnenädalane ja neid õpetatakse ka käsu peale potil käima. Väikelapsed kannavad seal sageli avatud jalgevahega pükse, et jõuaks häda peale kiiresti reageerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles