Põhjuseid, miks alla 13-aastasel ei tohiks olla Facebooki kontot

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Facebookil on plaanis arendustööd, mis teeksid selle kasutamise vanemate järelevalve all mugavaks ka alla 13-aastastele lastele.

Kuigi statistika järgi oli 2011. aastaks Facebookis 7, 5 miljonit alla 13-aastast kasutajat (sh 5 miljonit alla 10-aastast last), siis tuli välja, et oma lapse kontost olid teadlikud vaid 36 protsenti nende laste vanematest, vahendab Babble. Ilmnes ka, et suur hulk nendest vanematest aitas ise lapsel konto luua.

On aga olulisi põhjuseid, miks lapsel ei tohiks suhtlusportaalis oma kontot olla.

1. See on mõeldud eeskätt täiskasvanutele

Nii mõnigi postitab sinna pilte ja tekste, mis ei ole mõeldud laste silmadele. Tõsi, suhtlusportaalist leiab ka palju peresõbralikke asju, kuid enamik täiskasvanud kasutajatest ei mõtle enne millegi postitamist selle peale, et kuidas suhtuvad nende avaldustesse väikesed lapsed (sugulased, naabrilapsed või ka õpilased).

2. Sotsiaalmeediaga kaasnev sõltuvus või kinnisidee

Arvestades seda - kui palju on täiskasvanute seaski neid, kes ei suuda veidigi arvutist või nutitelefonist eemal olla, sest peavad pidevalt Facebooki vaatama - on arusaamatu, miks peaks keegi soodustama oma lapse arvutisõltuvust.

3. Kujuteldav maailm vs reaalne maailm

Kuigi ka paljudel täiskasvanutel on raske eristada kujutluslikku pilti ja imidži loomist sõprade tegelikust loomusest, on lapsel selle mõistmine veelgi raskem. Oluline on see, et ta õpiks inimesi tundma sellistena, nagu nad päriselt on.

4. Turundus

Facebook kubiseb suunatud reklaamidest, mis põhinevad kasutajate individuaalsetel huvidel. On tõestatud, et sotsiaalmeedia turundus ahendab inimeste silmaringi, sest kasutajatele «soovitatakse» vaid neid asju, mis neile juba meeldivad.

5. Kogu oma elu avalikuks tegemisega kaasnevad ohud

Olenemata privaatsussätetest saab Facebookist inimeste kohta väga palju teada. Laps aga ei oska veel nii hästi hinnata seda, kui palju on mõistlik enda kohta avaldada ja mis kõige selle tagajärjed võivad olla. Ka siis, kui vanem aitab lapsel kontot sättida ja privaatsuspiiranguid seada, on alati oht, et temaga võtavad ühendust inimesed, kes ei soovi head.

Hea lugeja, mida arvad Sina? Kas Sinu lapsel on Facebooki konto?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles