Euroopa väikseim laps kaalus sündides 460 grammi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv!
Pilt on illustreeriv! Foto: SCANPIX

Euroopa noorim enneaegne laps sündis 21. rasedusnädalal: Frieda kaalus umbes sama palju kui kaks pakki võid - 460 grammi. 19 kuud hiljem on tüdruk lõbus ja asjalik.

Kui tavaliselt kestab rasedus 40 nädalat, siis 7. novembril 2010.aastal nägi Saksamaal ilmavalgust 21. nädalane Frieda, kirjutas Eltern.t-online.de.

Arstid võitlesid nädalaid enneaegse lapse ellujäämise eest. Ekspertide hinnangul on Frieda Euroopa noorim ja kaalult kõige pisem enneaegselt sündinud laps, kes on ellu jäänud.

19 kuud hiljem on suurimad hirmud seoses Frieda enneaegse sünniga haihtunud. «Friedal läheb hästi, ta naerab palju ja särab nagu päikene,» ütles ema Yvonne. Frieda olevat kiire õppija ja taibukas laps.

26-sentimeetrisena ilmale tulnud tüdruk jääb küll võrreldes õigeaegselt sündinud lastega arengus maha, kuid see on arstide hinnangul nii varajase ilmale tuleku puhul normaalne. Frieda on 72-sentimeetrit pikk ja kaalub 6,3 kilogrammi. Ema sõnul on tütar ka söökide suhtes üsna valiv.

Saksamaal Fulda kliinikus sündinud Frieda artsid on lapse arenguga üsna rahul: «Ta näib vaimselt ja füüsiliselt hästi arenenud ning on väga taiplik laps».

Frieda kaksikvend Kilian elas samuti raske sünni üle, kuid suri 6-nädalasena südamepuudulikkuse tõttu.

Kuigi Frieda tervis on järjest paremaks läinud, on tema ema Yvonne sellegipoolest mures:«Hirm Frieda tervise pärast on ikka suur, ta vajab pidevat jälgimist». Lapse ema sõnul vaatab ta esimesi fotosid imikust väga harva, sest need meenutavad talle raskeid aegu, mil lapsel tuli ellujäämise nimel kõvasti võidelda.

Mida toob Frieda tulevik, ei ole teada. On risk, et temast tuleb hüperaktiivne või söömishäiretega laps, kuid miski pole kindel. Frieda perekond vaatab tulevikku igatahes positiivselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles