Nahaarstid püüavad noortel solaariumis käimise ära keelata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nahaarstide meelehärmiks on Eestis palju noori, kes leiavad, et pruun olla on ilus ja käivad solaariumis, lootes sellega pärastist rannas praadimist endale ohutumaks muuta – tegelikkuses suurendavad nad oma võimalust haigestuda melanoomi tervelt 74 protsenti.

Sellest statistikast ajendatult tegid Eesti nahaarstid terviseametile ettepaneku keelustada noortel solaariumis käimine – ettepanekut toetavad ka Eesti Perearstide Selts ja Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts, kirjutab Õhtuleht.

Mitmes Euroopa riigis see juba on nii – näiteks Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal ja Austrias on lastel ja noortel solaariumis kosmeetilistel eesmärkidel käimine keelatud.

Korraldatud küsitluse kohaselt käib Eestis alla 35aastasi inimesi solaariumis Euroopa riikidest enim.

Eesti Vähiliidu juhataja Maie Egipt märgib, et noorte üha suurenev solaariumilembus ja Eesti elanike sagenevad soojamaasõidud koos mõõdutundetu päevitamisega on suurendanud nahavähki ja melanoomi haigestumist viimastel kümnel aastal lausa poole võrra.

«Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta, mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ja 65 naisel 100 000 inimese kohta,» tõestab Egipt arvudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles