Kumm on seks: küsimustele vastab seksuaaltervise ekspert

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuaaltervise ekspert Siim Värv vastab Tervise Arengu Instituudi korraldatud jätkukampaania «Kumm on seks» puhul www.hiv.ee lehel kõigi küsimustele.

Toome siinkohal välja mõned eksperdile esitatud huvitavad küsimused ja tema vastused.

Kui sääsk hammustab HIV-positiivset ja seejärel mind, kas ma võin HIVi saada?

See, et sääselt võib saada HIV-nakkuse, on üks levinumaid müüte. Sääsk ega ükski muu putukas HIVi ei levita.

Kas peale kondoomi muid alternatiive ei ole?

Kondoom on ainus vahend, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Alternatiiviks on seksuaalelust hoidumine. Kui aga tegu on püsisuhtega ja mõlemad partnerid on kindlad, et neil kummalgi seksuaalsel teel levivaid haigusi ei ole, võib kondoomikasutamisest loobuda.

Kuna kondoomist efektiivsemad meetodid rasestumise vastu on erinevad hormonaalsed vahendid, soovitatakse noortel seksuaalselt aktiivsetel inimestel kasutada topeltkaitset - korraga nii pille kui ka kondoomi.

Kas kondoomiga on võimalik tunda sama tunnetust kui ilma kummita ?

See, et kondoomi kasutamine vähendab tundlikkust, võetakse sageli põhjuseks, miks kondoomi mitte kasutada. Kindlasti erineb kondoomiga vahekord mingil määral kondoomita vahekorrast. Samas ei kujuta keegi ette, et näiteks kirurg opereeriks ilma kummikinnasteta - kuigi kindlasti on ka sel puhul teatav erinevus paljakäsi tegutsemisega.

Oluline on ju see, et inimesed enda ja oma partneri tervist hoiaksid. Kondoomi kasutamine või mittekasutamine on hoiaku küsimus. Usun, et endast ja teistest hoolivad inimesed teevad mõistliku valiku ja kasutavad kondoomi igas juhuvahekorras olles.

Kuidas saab aru, kas partner on HIVi nakatunud või ei? Kas on üldse aru saada?

Kahjuks ei ole sellest mitte kuidagi võimalik aru saada. Välimusest ei ole seda kuidagi näha ja ka sümptomid võivad välja lüüa alles aastaid hiljem. Ja ka siis ei ole alati võimalik aru saada, et tegemist on HIViga, sest samad sümptomid võivad esineda ka teiste haiguste puhul. Ainuke viis kindel olla on, kui partner on teinud HIV-testi. Kui ta seda ei ole, siis ei ole mingit mõtet võtta riske, vaid tuleb igal juhul kasutada kondoomi.

Miks see kampaania ainult meestele on suunatud? Minu arusaama järgi ei ole HIV ega muud sugulisel teel levivad haigused ainult meeste probleem ja kas tõesti peavad siis mehed olema ainukesed, kel on vastutustunnet?

Sul on täiesti õigus. Suhetes peab kehtima võrdõiguslikkus ja vastutama peavadki mõlemad. Kui mäletad, siis vähem kui aasta tagasi toimus «Kumm on seks» kampaania, mis oli mõeldud naistele. Siis küsiti meilt, miks ainult naised peavad vastutama.

Kas on õigust pidada mind imelikuks, kui ma ei nõustu ka suhtes olles kondoomist loobuma, näiteks anaalseksi puhul? Usaldada saab siiski vaid iseennast!

Kondoomi kasutamine on väga palju seotud usaldusega. Kui tunned, et ei saa kindel olla, et sinu partneril ühtegi seksuaalsel teel levivat haigust ei ole, peaksid kindlasti kondoomi kasutama ja nõudma selle kasutamist ka oma partnerilt.

Suhteid võib olla väga erinevaid - kui kaua tuleb olla suhtes, et nimetada seda püsisuhteks? Kunas saab partnerit usaldada nii palju, et kindlalt kondoomikasutamisest loobuda?

100 protsenti kindel saab olla vaid siis, kui olete mõlemad arsti juures ennast haiguste suhtes kontrollida lasknud.

Kindlasti ei saa kedagi pidada imelikuks, kui ta (ka suhtes olles) nõuab kondoomi kasutamist. See näitab pigem, et tegu on inimesega, kes austab ennast ja oma partnerit ning soovib kaitsta mõlema tervist.

Kas suuseksi ajal võib kondoomi kasutada või on see isegi soovitatav ?

Kuna enamik seksuaalsel teel levivatest haigustest levivad ka suuseksi harrastades, on mõistlik kasutada kondoomi ka siis. Mehele suuseksi tehes on abiks erinevad maitsestatud kondoomid - usun, et sobiva valiku saavad teha kõik paarid.

Kaitsevahendeid tuleks kasutada ka naisele oraalseksi tehes. Selleks on olemas ka täiesti eraldi abivahend - tupekile. Kuna viimast on kaubandusvõrgust küllaltki keeruline leida, võib selle asemel kasutada ka nt külge mööda pooleks lõigatud kondoomi või toidukilet, mille saab katta endale meeldiva libestusainega.

Mis te arvate naiste kondoomist?

Naistekondoom on sama efektiivne vahend kui meestekondoom. Kuna otseseks kasutajaks on naine, siis annab see ka naisele suurema võimaluse enda kaitsmiseks seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Naistekondoomi kahjuks räägib aga tõsiasi, et Eestis seda apteekides ega kauplustes saada ei ole. Samuti on naistekondoom kallim kui meestekondoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles