Kuidas jääda õnnelikuks nii tööl kui kodus?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetunne on seotud uute kogemustega.
Õnnetunne on seotud uute kogemustega. Foto: SCANPIX

Õnnetunne, mida kogeme tänu positiivsetele sündmustele oma elus – uus töökoht, uus partner, uus elukoht – kipub aja jooksul lahtuma. See teeb õnneotsingud lõputuks.

Protsess ise on tegelikult loomulik, sest inimene kohaneb aja jooksul igasugu muutustega, kirjutab foxnews.com. Kohanemise tõttu ei tunnetata enam positiivseid muutuseid kui õnne ning paljudel võib tekkida probleeme sellega, et olla rahul oma töö, partneri, auto või muude asjadega, mis neile varem palju rõõmu tõid. See viib omakorda uute õnneallikate otsinguteni ning käesoleva väärtust on raske hinnata.

Hiljuti tegid Ühendriikide teadlased Missouri ja California ülikoolist uuringu, mis tõi välja viise, kuidas saaks oma vastleitud õnnest kauem kinni hoida. Teadlased küsitlesid 500 katsealust, et teha kindlaks, mis neid hiljuti õnnelikuks on teinud. Kuus nädalat hiljem võeti nendega uuesti ühendust, et näha, mis neist tunnetest alles on jäänud. Tuli välja, et enamikku varem mainitud positiivne muutus enam õnnelikuks ei teinud, kuid oli ka neid, keda siiski tegi. Tähelepanekutest nende inimeste põhjal loodi õnnemudel.

Märka, kas soovid kogu aeg enamat. Näiteks tuli uuringust välja, et enamik harjus sellega, mis nad olid saanud või saavutanud ning soovisid seejärel taas midagi enamat. Nad tõstsid ise standardeid ning ei olnud enam õnnelikud.

Hinda seda, mis sul on. Pikas perspektiivis olid õnnelikumad need inimesed, kes oskasid pigem hinnata seda, mis neil oli, mitte ei soovinud seda, mida neil polnud.

Loo uusi kogemusi. Oluline nüanss seejuures, kuidas hinnata seda, mis sul juba on, on näha seda uuest küljest. Enamik inimesi, kes uuringust osa võttis, ei kogenud enam uusi värskeid positiivseid kogemusi seoses oma partneri või uue töökohaga. Seetõttu said nad varem rõõmutoonust ka vähem naudingut. Need aga, kes otsisid muutusest uusi kogemusi, olid pikemalt õnnelikud. Tööl võib see näiteks tähendada, et otsid uusi projekte, millest osa võtta või käid erinevate inimestega lõunal. Partneriga võib koos midagi uut kogeda või õppida.

Ära otsi õnne ostmisest. Ostudega saab küll õnnetunnet turgutada, kuid enamasti on see väga lühiajaline tunne. Ilmselt tuleneb see ostuga seotud vähestest uutest kogemustest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles